אופניים חשמליים כפתרון תחבורתי
אופניים חשמליות כפתרון תחבורתי
למעלה מרבע מיליון אופניים חשמליות מתניידות ברמה השוטפת בשבילי האופניים והכבישים בישראל. כך לפי נתונים שפורסמו רק לאחרונה על ידי מכון המחקר והמידע של הכנסת. מהו סוד הצלחתם של האופניים המאובזרים במנוע עזר ומדוע על המדינה לעודד את המגמה ולא להחלישה? ובכן, התשובה פשוטה – אופניים חשמליות הן פתרון תחבורתי מעולה למצוקת העומס בכבישים בישראל.
ראשית, ובטרם נשרטט את הפתרון המקופל באופניים חשמליות , הנה הנתונים שאינם משתמעים לשני פנים. הנתונים הבאים מבוססים על דו"חות עומק אודות כלכלת ישראל שנערכו על ידי שני גופי מחקר הנחשבים למובילים בעולם. שני הדו"חות מצאו והגדירו את עומס התנועה בכבישים בארץ כבעיה המרכזית של ישראל אל מול מדינות מפותחות מקבילות במערב. על פי הדו"חות המדוברים, צפיפות התחבורה במדינה גבוהה ב-350% ביחס לצפיפות הממוצעת במדינות החברות בארגון ה-OECD. במספרים מדויקים אנו עוסקים כאן בכ-2,800 כלי רכב ישראלים על כל ק"מ ממוצע.
אגב, גם משרד האוצר מודע לתופעה ובמסמכים רשמיים נאמד הנזק למשק בשל עומסי תנועה בסכום חסר פרופורציות של כ-35 מיליארד שקלים בשנה. אל תוך המציאות הזו נכנסות אופניים חשמליות. בפרט לאור העובדה שמחקר שבוצע על ידי הטכניון לפני שנים ספורות בלבד גילה שכ-70% מהרוכבים והרוכבות הם מבוגרים מעל גיל 19. דהיינו, רוכבים שרבים מהם הינם בעלי רישיון נהיגה, ואשר אופניים חשמליות מאפשרות להם להשאיר את הרכב בחנייה. אופניים חשמליות כגורם מצנן לעומס בכבישים כפי שצוין לעיל, העומס בכבישים בישראל הוא עובדה ידועה.
אי לכך, היות שאנו מדברים על מאות אלפי אופניים חשמליות בישראל, ועל צמיחה של אלפי אחוזים בנתח השוק של התחום בתוך עשור בלבד, ניתן לראות בקלות מדוע על המדינה לתמוך בכלי הירוק והדו-גלגלי. אופניים חשמליות אינן דורשות תקציב גבוה לרכישה, במיוחד לאור פתרונות תחבורתיים אחרים כדוגמת רכבים או אופנועים/קטנועים. כך גם תחזוקתם השוטפת איננה מן הגבוהות ונכנסת בהחלט בטווח הסביר. לכך יש להוסיף את התשתיות המתפתחות בנושא כדוגמת שבילי האופניים הרבים שנסללים בערים המרכזיות, והקרונות הייעודיים ברכבת ישראל המספקים מענה לרוכבים הרבים (שהולכים ומתרבים). זאת ועוד, אופניים חשמליות לא דורשות מקומות חנייה ונוכחותם בנוף האורבני של אזור המרכז מורידה עומס רב מהחניונים והחניות ברחוב. לא בכדי במגדלי משרדים רבים בערים מרכזיות מפנים בחניונים התת קרקעיים מקומות ייעודיים לחניית אופניים חשמליות. אזורים הכוללים אף שקעים להטענה ואבטחה עם מנעולים ייעודיים. פיקוח ואכיפה למרות היתרונות הרבים המגולמים בהן, אופניים חשמליות נתונות תדיר לביקורת ציבורית.
מרבית חצי הביקורת נשלחים בנושאים הקשורים לבטיחות. טענות בדבר שיעור רב של תאונות בכלל, ושיעור רב של תאונות קשות וקטלניות בפרט, מלבים היטב את האש. כך גם נשמעים טיעונים רבים מצד משתמשים בדרך ובעיקר הולכי רגל, הגורסים כי אופניים חשמליות "משתלטות" על המדרכות ומהוות גורם מסוכן לציבור. ובכן, בעוד שבהחלט יש מקום להגביר אכיפה ולהגן על הרוכבים והמשתמשים בדרך, חשוב מאד להבין כי הפתרון איננו בהפחתת מספר האופניים החשמליות אלא בהרחבת התשתיות הייעודיות. יותר שבילים אופניים המותאמים גם לרכיבה על אופניים חשמליות, יותר מודעות כלפי נהגים באשר לרוכבים החשמליים המשתלבים בנתיביהם, יותר פיקוח על חנויות אופניים חשמליות מבחינת שיווק מוצרים בטיחותיים ותקניים, והסרת חסמים רגולטוריים בכדי לאפשר לשחקנים נוספים להיכנס לענף. השורה התחתונה אפוא ברורה. ככל שמדינת ישראל תשכיל לעודד רכיבה על אופניים חשמליות, כך היא תרוויח חיזוק משמעותי במאבק הקשה בעומס בכבישים, אשר כפי שראינו לעיל, מהווה את אחת מהבעיות המרכזיות של הכלכלה הישראלית כיום.