ליטא כתבות




קצת מידע היסטורי על וילנה
.

נהר הנריס ש חוצה את וילנה לאורכה  מגיע מבלרוסיה ונקרא בבלרוסיה בשם וילייה ומתחבר בוילנה עם יובל שנקרא בשם וילנלה, וביחד ממשיכים עד קאונס (קובנה) שם הוא מתחבר עם נהר הנמונאס וביחד ממשיכים ונשפכים לים הבלטי בנתיב שפעם שימשש כנתיב תובלה מסחרי חשוב.



וילנה העיר נוסדה לפי המקורות השונים בשנת 1323 ע"י   גדימינאס   שהיה הדוכס הגדול של דוכסות ליטא וכן המלך היחידי של ליטא (כל שאר השליטים נקראו הדוכסים הגדולים). העיר שמשה כבירת ליטא בתקופות שונות, אולם בתקופה שבין 1922 ל 1939 בין שתי מלחמות העולם בזמן שליטא הייתה עצמאית,  שמשה העיר קאונס (קובנה) כעיר הבירה הזמנית כיוון שוילנה הייתה כבושה על ידי הפולנים.  בשנת 1940 סופחה ליטא לבריה"מ ואז הוחזרה לליטא על ידי הרוסים אבל נכבשה ע"י הגרמנים מידי הרוסים ב 1941 . לאחר כמעט 3 שנים נכבשה חזרה ושוחררה על ידי הצבא האדום ואז הפכה ליטא לחלק מהאימפריה הסובייטית עד לשחרורה בתחילת שנות ה 90. כיום אוכלוסיית העיר מעורבת וכוללת כ 60 אחוז ליטאים, רוסים שהובאו לכאן בעיקר בתקופת סטאלין בכוונה תחילה לשנות את היחס הדמוגרפי, וכן אחוז גבוה יחסית של פולנים זכר לתקופה שוילנה היתה תחת שלטון פולני חלק די גדול של התושבים הפולנים לא מדברים ליטאית עד היום                                              
בליטא חיו עד מלחמת העולם השנייה כ 250000 יהודים מתוכם כ 80,000 יהודים בוילנה.                        
למעלה מ % 90  מיהדות ליטא נרצחו על ידי הנאצים בעזרת משתפי פעולה ליטאים. אולם יש לציין יחד עם זאת שהיו גם מספר לא מבוטל של ליטאים שעזרו ליהודים להתחבא או לברוח גם כשידעו שזה עלול לעלות להם בחייהם וחיי משפחתם
.  כיום יש למעלה מ 800 ליטאים בעלי תואר חסידי אומות העולםם שהוא אחד מהיחסים הגבוהים ביותר יחסית למספר התושבים.

ליטא גם תחת המשטר הסובייטי נחשבה למפותחת ולמתקדמת מבין המדינות הקומוניסטיות האחרות מבחינת כוח העבודה ואיכות עובדיה ומוצריה. בתקופה הקומוניסטית פעלו בליטא הרבה מאד מפעלים  יחסית לגודלה שהתוצרת שלה הייתה מיועדת כמעט כולה להישלח למרחבי בריה"מ. הרפובליקה החדשה לא השכילה לתחזק את המפעלים ופרטה את כל המפעלים עם קבלת העצמאות ומה שקרה שרוב המפעלים התחסלו והשטחים שלהם נמכרו במחירים לא ריאליים. רוב המפעלים של היום הם בעיקר בנייה חדשה או מפעלים ישנים שעברו שיפוץ יסודי כיוון שרמת הבניה הסובייטית שבנתה כאן מפעלים רחוקה מאד מהרמה האירופית שדרושה לשם ייצור


מני מוטולה

www.lita-tour.com

meny@erdves.lt


.



וילנה של היום

וילנה של היום היא תערובת של עיר עתיקה ועיר מודרנית לכל דבר. הקניונים מפוארים וכל המותגים העולמיים מוצגים כאן. העיר יחסית זולה במיוחד מחירי המסעדות

ניתן למצוא בוילנה העתיקה הרבה מקומות עם זכר למורשת יהודית מפוארת שחלפה מהעולם

הרבה אנשים ברחוב מדברים אנגלית במיוחד צעירים ורוב התושבים יהיו אדיבים לזרים וינסו לעזור כמיטב יכולתם

תחבורה ציבורית

לוילנה העיר תחבורה ציבורית יעילה ולא יקרה יחסית. רק השנה הועלו מחירי הנסיעה הציבורית אחרי כמעט 8 שנים ללא שינוי. כיום  נסיעה של 30 דקות תעלה כ 0.64 יורו וכרטיס יומי 24 שעות 0,93 יורו. כרטיס ל 72 שעות 6,10 יורו ול 10 ימים 11,90 יורו. התחבורה הציבורית פועלת 365 יום בשנה אם כי בסופי שבוע התדירות נמוכה יותר .

שירות האוטובוסים הבינעירוני יעיל עם אוטובוסים חדישים, אלא שלערים קטנות ולא מרכזיות יש ונעשה עדיין שימוש באוטובוסים ישנים .

קווי   הרכבת   מכסים למעשה רק שני קווים עיקריים שאחד מהם הוא קו ארוך מוילנה לקלייפדה דרך שיאולאי .

קווים רכבת בינלאומיים קיימים ל מינסק  (בילרוסיה),  מוסקבה   וסנט פטרסבורג  אם כי הקו לסנט פטרסבורג עומד כנראה להתבטל בשנת 2015 . הקו ל וורשה  אולי יחדש את ימיו עקב שיפוץ המסילה והתאמתה לסטנדרט האירופי, אם כי אין לוח זמנים מוגדר לחידוש הקו.

אין רכבת בין וילנה וריגה והנסיעה בין ערים אילו נעשית בעיקר באוטובוסים .

מחיר נסיעה באוטובוס וילנה - ריגה כ 30 יורו אם כי לפעמים יש מבצעים של חברות האוטובוסים .

  מחירי הנסיעה   במוניות   נעים בין 0,59 יורו לקילומטר ועד 0,75 יורו לק"מ .

לדוגמא נסיעה לטירת טרקאי במונית תעלה כ 18.00  יורו לכיוון אחד .

נסיעה לקאונס במונית תעלה כ 60 יורו ולדרוסקיננקאי 75 יורו .

מחיר נסיעה במונית שירות בעיר עולה יורו . נסיעה במונית שירות בינעירונית לדוגמא לקאונס עולה כ 12 יורו אבל חייבים להמתין שהמונית תתמלא .

  מוניות לנסיעות בעיר חייבים להזמין בטלפון אם לא רוצים לשלם מחיר מופקע ע"י חאפרים. ראו הוזהרתם!

 

חנויות מזון ומרכזי קניה

בוילנה יש 4 מרכזי קנייה\קניונים גדולים ( אקרופוליס, אירופה, אוזאס, פנורמה ) ברמה גבוהה כי כולם נבנו בעשור האחרון .

המרכזים וגם חנויות העוגן כולל חנויות המזון פועלות כל השנה כולל סופי שבוע .

כל הסופרמרקטים עובדים כל השנה ושעות הפתיחה בד"כ בין 8 בבוקר ל 20:00 בערב המרכולים הגדולים עובדים עד 22:00 וגם הם 365 יום בשנה כולל כריסטמאס .

  במסעדות המחירים הרבה יותר זולים מהארץ, ובתי הקפה גם הרבה יותר זולים. כוס קפה עולה כיורו עד 2 יורו בערך במקומות יקרים יותר. קפה לטה בין יורו וחצי לשניים תלוי במיקום. עוגות נמכרות בערך במחירי קפה, בין  יורו ל 2 תלוי במיקום.

.



כמה מילים על ליטא


ליטא היא מדינה מודרנית ומפותחת לכל דבר בימים אילו. ההתפתחות שעברה עליה מאז נפרדה מזרועות התמנון הקומוניסטי היא מרשימה. בשעה שכל אירופה התפתחה לאיטה במרוצת שנות השבעים אל המאה ה -21 , הרי ליטא קפצה ממדינה של שנות השישים ישירות אל המילניום. זה כמו ילד שדילג מכיתה אלף בבית ספר יסודי אל האוניברסיטה....די לראות את הציוד המתקדם בבתי החולים ובמרפאות כדי להבין ולפעמים לקנא (מדובר בעיקר בערים הגדולות, בעיירות הקטנות זה עדיין בתהליך שמתבצע באיטיות אבל בהתמדה).
בליטא יש שני סוגי תיירות לתייר הישראלי

האחד הישראלית/יהודית שמחפשת את השורשים ובאה לראות ובעיקר את המקומות הקשורים לשואה בה נרצחו בליטא יותר מ 200 אלף יהודים, ואילו לצערנו מפוזרים לכל אורכה ורוחבה של המדינה.

תיירות אחרת היא זו שבאה לראות את ליטא היפה ולהתרשם ממדינה עם קרוב ל 6000 אגמים מכל הגדלים, נהרות רחבים וארוכים, יערות ופארקים גדולים , ערים ועיירות עם רובעים עתיקים שחלקם שוחזרו וחלקם בהליך שחזור, ערי ספא ועיירות נופש לאורך החוף של הים הבלטי וכו'.


כמה טיפים לגבי כאלה שרוצים לבקר במדינה היפה והשטוחה...כן למי שמחפש לעשות סקי - אין מה לחפש אלא אם כן סקי במבנה סגור ענקי דוגמת יפן מתאים לכם ליד עיר המרפא שבדרוסקינינאי.

1 המטבע המקומי היה ליטאס  LITAS  והחליף את הרובל משנות המשטר הקומוניסטי. הוא הוחלף בימים אילו - ינואר 2015  ליורו וליטא הפכה לעוד מדינה שהמטבע שלה היא יורו. כסף ניתן להחליף רק בבנק ואין כאן חלפנים כמו בפראג למשל. חנויות לא יקבלו מכם דולרים לדוגמא ואפילו במלון אתם חייבים לשלם ביורו בלבד.

המחירים בליטא יותר זולים עקרונית מהארץ ויוקר המחייה לגבי ישראלים או אורחים מארצות כמו גרמניה וסקנדינביה הוא זול בצורה משמעותית .
לגבי המקומיים לא כל כך בשל המשכורות הנמוכות יחסית

2.   מחירי התחבורה הציבורית עלו בשנה שעברה ויש אפשרות לקנות כרטיס אלקטרוני שניתן להטעין בכסף בקיוסקים או באינטרנט או ניתן לשלם ישירות לנהג. כרטיס שקונים מהנהג עולה  כיורו בערך. התחבורה הציבורית עובדת 365 יום בשנה ובסופי שבוע התדירות נמוכה יותר. מוניות לא רצוי לעצור ברחוב אלא אם מדובר בתחנה מסודרת.  הזול ביותר הוא להתקשר ולהזמין מונית בטלפון

רכבת מקשרת את עיר הבירה וילנה עם קאונס וכן עם הערים שליד הים הבלטי. כמו כן ניתן לנסוע ברכבת בקו בינלאומי  ל מוסקווה  ול סנט פטרסבורג , ל ריגה  לא ניתן לנסוע ברכבת אלא רק בטיסה או באוטובוס. המרחק מוילנה לריגה שבלטביה הוא כ 300 ק"ממ כמו תל אביב - אילת .  קווים בינלאומיים נוספים כנראה יתווספו במרוצת  2015 או 2016.

3.    ניתן להשכיר רכבים בלי בעיה מיוחדת כי החברות הגדולות להשכרה פועלות כאן. מחירי הבנזין הם עקרונית דומים לאילו שבארץ רק  קצת יותר זולים .  רוב הרכבים הפרטיים עובדים על דיזל. הכבישים הבינעירוניים רחבים ומתוחזקים טוב, רמת השילוטט טובה. קנסות על מהירות נעים בין 30 יורו ל 150 יורו תלוי במהירות ומספר עבירות קודמות.  לא רצוי להציע שוחד לשוטר ולא מומלץ לחשוב על כך בכלל!  

4.  בתי מלון . אם מדובר על מלונות 3 כוכבים טווח המחירים לחדר זוגי בקיץ נע בסביבות ה 45 עד 80 יורו תלוי במיקום המלון וטיב השירות. מלונות 4 כוכבים יעלו מ 80 יורו ועד 130 יורו וגם כאן המיקום וטיב השירות קובעים את המחיר. יש גם קבוצת מלונות קטנה יותר שנועדה למטיילים המבוססים יותר ונותנת שירותים טובים יותר (בריכה סגורה מחוממת, מגרש  גולף, וכו' ) ושם המחירים נעים בין 150 יורו מינימום ל 350 יורו ללילה.  

בקיץ מחירי החדרים כמובן גבוה מזה של החורף. בכל מקרה רצוי להזמין מראש ולא לחכות לרגע האחרון.    המחירים האמורים הם בגדר מידע בלבד  וקשורים קשר הדוק לעונה וכן למצב התפוסה של המלון עצמו.

5.    מחירי המסעדות הרבה יותר זולים מהארץ והמבחר גדול. ניתן לאכול את כל סוגי האוכל שניתן למצוא בארץ חוץ מחומוס ופלאפל שאין כאן. מסעדות אוכל מהיר קיימות כמו מקדונלד , KFC,  פיצה האט וכו'. כאמור המחירים גם ברשתות האלו זולים משמעותית מהארץ .

6.    מחירי המזון עקרונית ובגדול יותר זולים מהארץ אם כי לא תמיד. קפה הרבה יותר זול מהארץ וכן מוצרי המזון הבסיסיים. רוב הפירות מיובאים לכאן מאירופה או צפון אפריקה (איטליה,ספרד ומרוקו), דרום אמריקה ואפריקה. לעיתים המחירים של הפירות המיובאים כאן הרבה יותר זולים ממחירי הפירות שגדלים בארץ. לדוגמא (ספטמבר 2014) מחיר קילו אבטיח שמגיע מהמזרח בהובלה של כמה אלפי ק"מ עומד על כ 0.50 יורו לק"ג. בד"כ המחיר לקילו של אבטיח בקיץ בעונה עומד על סביבות ה 0.35 יורו ברשתות השיווק . קילו אפרסקים מיובאים עולה בקיץ  כ 1.40 יורו. תפוחים זולים כאן כי הם גדלים באקלים המקומי ללא בעיה ובמבחר זנים גדול .

 
מי שרוצה וצריך יעוץ ועזרה בתכנון טיול ברחבי ליטא וכן באיתור מקומות שקשורים למשפחתו כאן,  ניתן לכתוב לי  ואשמח לעזור .

מני מוטולה

www.lita-tour.com

meny@erdves.lt


logo בניית אתרים