הגן הבוטני בהר הצופים
מסלול טיול ומידע 


"לפני ארבע שנים, בן אחותי בא הנה ללמוד כלכלה. ארבע שנים לא שמעו ממנו, ההורים כבר השתגעו, פתאום הוא חוזר עם בי.איי בהיסטוריה. אמרנו לו, מה פתאום היסטוריה? מה תעשה עם תואר ראשון בהיסטוריה? אז הוא אומר לנו – אבל לא מצאתי את האולם של מבוא לכלכלה"
שבתאי שירן "מורשת הגליל"  


כך מתאר מאיר שלו את מבוכי האוניברסיטה העברית בהר הצופים, אז לקחנו מים, סנדביצ'ים ויצאנו לבקר.
הקמת אוניברסיטה בארץ ישראל הייתה חלק מהחזון הציוני בבחינת "כי מציון תצא תורה", ואכן בז' בניסן תרפ"ה (1 באפריל 1925) נערך טקס הפתיחה המרשים של האוניברסיטה העברית, בו נאמו הלורד בלפור, חיים ויצמן, הרב קוק, הרברט סמואל וחיים נחמן ביאליק.


בתום מלחמת השחרור נותר הר הצופים מובלעת מוקפת שטח ירדני. פעם בחודש עלתה שיירה של חיילי מילואים, במדי שוטרים, לחודש שמירה על ההר. לאורך הגן ולרוחבו נחפרו תעלות קשר ועמדות ירי והוטמנו בו מוקשים. לאחר מלחמת ששת הימים נוקה השטח ממוקשים ואוניברסיטה נבנתה מחדש וגם הגן הבוטני שלה שוקם 

הגן הוקם כבר בשנת 1931 ע"י המחלקה לבוטניקה למטרות מחקר, במטרה לייצג את כל הצומח בארץ ישראל ובזמנו היה אחד מהגנים הראשונים שהוקמו כ"גן אקולוגי" לצמחי בר. מכיוון שהר הצופים הוא בגבול בין האיזור הים תיכוני למדבר הרי שהגן מהווה בית גידול יחודי למגוון צמחיית בר.

כבר בכניסה נחוש בשינוי האוירה, מנהרה מלאכותית ובה מפלוני מים משכשכים, שבילים מתפתלים בין מגוון עצים וצמחים מובילים אותנו לנחל מלאכותי עם בריכה וצמחיית מים, כדאי לעצור כאן לרגע ולנסות להקשיב לשירת העשבים. " דע לך שכל עשב ועשב יש לו שירה מיוחדת משלו ", כתבה נעמי שמר על פי דבריו של ר' נחמן מברסלב והדברים חודרים ללב.

הממצא המרתק ביותר בגן אינו קשור לבוטניקה כלל, זו מערת קבורה אחת מיני רבות שנמצאה במקום ובה גלוסקמא (תיבה לאיסוף עצמות נפטר, שנה לאחר קבורתו הראשונית) ועליה הכתובת ביוונית "העצמות האלו של ניקנור איש אלכסנדריה שעשה את הדלתות" , ניקנור איש אלכסנדריה תורם הדלתות למקדש הוא דמות מוכרת מאד מספרות חז"ל והתוספתא יודעת לספר על נס שנעשה לדלתות אלו (יומא, ב, ד)

"מהו נס שנעשה בהן אמרו כשהיה  ניקנור  מביאם מאלכסנדריא של מצרים עמד  עליהן נחשול שבים לטבען ונטלו אחד מהן והטילוהו לים ובקשו להטיל את השני ולא הניחן ניקנור ... היה מצטער ובא עד שהגיע לנמלה של יפו כיון שהגיעו לנמלה של יפו היה מבעבע (הדלת) ועולה מתחת הספינה", נראה שאותו  ניקנור שתרם רבות לבית המקדש ביקש שבאחרית ימיו יועברו עצמותיו להר הצופים אל מול פני המקדש.

כ 1900 שנה לאחר ניקנור חי בירושלים אחד מראשי התנועה הציונית יו"ר הקק"ל, מנחם אוסישקין שמו, איש רב פעלים ועתיר זכויות. אלא שהצניעות לא נכללה ביניהן,




logo בניית אתרים