המצדה
מסלולי טיול ומידע
מלונות שכדאי להכיר
גילוי נאות
אם תזמינו מלון אצלנו בבוקינג אנחנו מקבלים עמלה קטנה מבוקינג.
העמלה מאפשרת לנו להמשיך ולתחזק את האתר.
נודה לכם אם אתם טסים לחו"ל שתבצעו את ההזמנה כאן אצלנו באתר.
לחצו על הבאנר וכנסו לבוקינג להזמנה.
תודה
המצדה
מסלולי טיול ומידע
מצדה הינו צוק הנישא בפסגתו כ-440 מ’ מעל מפלס ים המלח (רצפת הדרגה התחתונה של הארמון הצפוני היא בדיוק גובה פני הים). מצידו המזרחי הוא גבוה ב-260 מ’ מפני השטח, ומצידו המערבי ב-100 מ’. שטחו כ600 300 X מ' (80 דונם). מצידיו מתחתרים נחל מצדה מדרום ונחל בן יאיר מצפון. המאמר מאת מוריה גבסי מלוות טיולים בישראל
המצדה רקע גאולוגי
רקע גאולוגי:
מצדה יושבת על ”הורסט” - גוש מורם מעל פני הסביבה.
כלומר מבחינה גיאולוגית השכבות המקבילות לפסגת מצדה נמצאות מאה מטר יותר נמוך. גוש זה נותק מהסביבה ועלה. החלק המזרחי גבוה ב-320 מטר מפני הסביבה בעוד שהחלק המערבי גבוה "רק" במאה מטרים מעל פני הסביבה. המצוקים לכיוון מערב ודרום הינם תוצאה של התחתרות של “נחל מצדה” מדרום ו”נחל בן יאיר” מצפון. המסלע הוא דולומיט, סלע משקע ימי. לעיתים עם גוונים אדמדמים ומכונה “מיזי אחמר”, לפעמים אפור ומכונה “מיזי יהודי” (קשה כעורפם של היהודים). בצידו המזרחי שכבות של חוואר שהרומאים השתמשו בו כמסד לסוללה. הפעילות הססמית באיזור זה רבה, ורוב שחיקת שרידי מצדה היא תוצאה של רעידות אדמה.
מצדה היתה האתר הראשון בארץ שהוכרז ע"י אונסקו כאתר מורשת עולמית בשל השתמרותם של מכלולי המצור הרומיים.
תוך כדי העלייה ברכבל ניתן לראות את שרידי מחנות הצבא הרומי ואת הדייק. הרומאים הקימו 8 מחנות אשר הופרדו באמצעות דייק מהאיזור הנצור. הדייק הינה חומת אבנים משובצת במגדלי שמירה במרחק 80-100 מ' אחת מהשניה. רוחב הדייק כ-3 מ' ואורכה הכולל 4.5 ק"מ.
התעלה המקשרת בים המלח
בתצפית מזרחה לים המלח רואים את התעלה המקשרת בין חלקו הצפוני של ים המלח לבריכות האידוי הנמצאות בחלק הדרומי. יש לכרות את המחצבים כשהם רטובים לכן חפרו את התעלה.
המצדה בתקופה החשמונאית
התקופה החשמונאית
לפי יוסף בן מתיתיהו "יונתן הכהן הגדול", אשר זוהה עם המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי (103-76 לפנה"ס) שמטבעותיו התגלו בחפירות היה הראשון לבנות במצדה. יש הנוטים לזהות את יונתן הכהן כאחי יהודה המכבי, שהתמנה ככהן גדול ב-152 לפנה"ס. עד כה לא נתגלו במצדה שרידים מהתקופה החשמונאית למעט אולי בור מים השונה מהבורות האחרים בטיח המצפה אותו.
מצדה היתה המבצר הדרומי והמשמעותי משבעה שנבנו ברובם בתקופה החשמונאית ומקצתם ע"י הורדוס:
1. סרטבה (אלכסנדריון): הגן על הדרך מהבקעה לירושלים, חלק מהאוצר של החשמונאים הוסתר שם.
2. דוק (דגון): נמצא על הקרנטל מזרחית ליריחו, מטרתו שמירה על מטעי האפרסמון המלכותיים.
3. קיפרוס: ע"ש אימו של הורדוס. ממוקם בואדי קלט, מגן על הדרך לירושלים ועל ארמונות הורדוס.
4. הורקניה: נבנה בתקופה החשמונאית. בתקופת הורדוס שימש ככלא ומקום הוצאה להורג.
5. הרודיון: מרכז מנהלי ומקום קבורתו של הורדוס.
6. מכוור: בעבר הירדן המזרחי, הגן על ההתיישבות היהודית מהנבטים. להורדוס יחסים מורכבים עם הנבטים. מחד, אימו הייתה נבטית ולכן ניצל את קשרי המשפחה להתחבא אצלם, מאידך נלחם נגדם.
7. מצדה: שימשה כמבצר הדרומי ביותר של הורדוס. זהו המבצר המושקע, המבוצר והגדול ביותר. כ- 80 דונם. כ- 1000 איש יכלו לחיות במקום זה.
המצדה בתקופה ההרודיאנית
התקופה ההרודיאנית
הרקע לבניית מצדה ע"י הורדוס:
בשנת 40 לפנה"ס פלשו הפרתים ליהודה, והושיבו על כס המלכות בירושלים את מתתיהו אנטיגונוס השני. הורדוס שהתבצר בירושלים הצליח לחמוק בלילה ביחד עם מרים ארוסתו, אמהּ אלכסנדרה וקבוצת שומרי ראשו. הנמלטים שמו פניהם למצדה, שם נותרו מרים ופמלייתה וכוח של 800 חיילים.
הורדוס הצליח להימלט אל ממלכת הנבטים ועל פי החלטת הסנאט הומלך למלך בשנת 40 לפנה"ס ברומא. בהיעדרו, אויביו החלו צרים על מצדה, הנצורים ניצלו רק בזכות גשמי פתע שמילאו את בורות המים, כשהם מצליחים לנהל מלחמת התשה מול הצרים. בשנת 39 לפנה"ס חזר הורדוס לארץ ישראל, שחרר את משפחתו מהמצור במצדה ובסדרת קרבות הצליח בשנת 37 לפנה"ס להשתלט על הארץ, ובחסותו של מרקוס אנטוניוס, מושלו הרומאי של המזרח, הכריז על עצמו כמלך.
ההיכרות של הורדוס עם מצדה וחששו שכסאו בסכנה, הן מצד בני שושלת החשמונאים ומצד נתיניו בני העם היהודי, והן מצד קליאופטרה השביעית, מלכת מצרים, שראתה ביהודה או בחלקים ממנה שטח מצרי - הביאו אותו להשקיע בבניה של מפלט מבוצר במצדה.
לאחר מות הורדוס (4 לפנה"ס) ועם סיפוח יהודה לאימפריה הרומית, הציבו הרומאים חיל משמר קטן במצדה.
מצדה קרובה לשתי דרכים עתיקות
דרך שחצתה את מרכז מדבר יהודה והוליכה אל מואב הדרומית, שבעבר הירדן המזרחי, ודרך שחיברה בין אדום, מואב והערבה לעין גדי ולירושלים. מיקומה של מצדה הרחק ממקום יישוב וביצוריה הטבעיים הם שהקנו לה את יתרונה כמקום מבצר בתקופת בית שני.
המצדה בעיית המים
בעית המים באיזור צחיח – רקע היסטורי
נושא אספקת המים קריטי במצדה. זהו אזור מדברי, 50 מ"מ גשם לשנה. הגדרה של מדבר מתחילה בפחות מ-200 מ"מ גשם לשנה. כבר החשמונאים חצבו כמה בורות על פסגת המצדה, שאגרו מי גשמים אך עם משקעים של כ-50 מ"מ בשנה זה הספיק לכמות קטנה מאוד של אנשים.
המצדה פתרון בעיית המים
הפתרון לבעיית המים - מפעל המים של הורדוס
בתקופתו של הורדוס פתרון לבעיית המים היה בחציבת בורות אגירה ענקיים ובהטיית מי השטפונות אל בורות אלה. הורדוס בנה חומת אבנים אלכסונית (כדי למנוע את סחיפתה) שתפקידה היה להטות חלק ממי השטפונות של נחל מצדה ממערב ונחל בן יאיר מצפון אל בורות המים. תעלת המים שהובילה לבורות היתה מקורה כדי למנוע אידוי המים, כהגנה מפני לשלשת יונים ולמניעת התפתחות אצות.
שרידי הטיח ההידראולי אשר מנעו את חלחול המים מהתעלה ניכרים בדפנות.
תכולת בורות המים
בסה"כ היו 12 בורות מים תכולתם הכוללת כ-36,500 קוב (1 קוב = 1000 ליטר), הם נחצבו בסלע המדרון של המבצר בשתי שורות מקבילות - שמונה בורות בשורה העליונה וארבעה בשורה התחתונה.
לכל בור היו שני פתחים: פתח תחתון אליו נכנסו מי השיטפון מאמת המים. ופתח עליון ממנו נשאבו המים. שביל מתפתל הוביל מהשורה העליונה של הבורות אל מערכת נוספת, נפרדת, של בורות מים שנחצבה בתוך שטח המבצר על הפסגה. תכולת בורות המים בפסגה כ-15 אלף קוב, כך שהתכולה הכוללת של בורות המים היתה כ-50 אלף קוב. זוהי כמות מים אדירה.
החרבת אמות המים במצור הרומי
לנצורים בשלהי ימי המרד הגדול (73 לס') לא היתה בעיה של מים, לעומתם הרומאים היו צריכים לדאוג לאספקה שוטפת של מים ממעינות עין גדי הנמצא כ-17 ק"מ צפונית למצדה. הרומאים לא יכלו לפגוע בבורות המים כיוון שגיא תלול הפריד בין מחנות הרומאים לבורות. הרומאים עם תחילת המצור החריבו את אמות המים, בניית הדייק סתמה את התעלה.
בעיית המים, המזון והחום הכריחו את הרומאים לרכז מאמץ ולהכניע את המורדים בזמן קצר ככל האפשר. משך הזמן מתחילת המצור ועד כיבוש ההר היה כ-60 יום.
המצדה המצור הרומי
מערכות המצור הרומיות
הנציב בעת דיכוי מרד מצדה היה פלביוס סילבה. המשימה בוצעה ע"י הלגיון העשירי אשר הקים את מערכת המצור. מספר החיילים שהשתתפו במצור ע"פ ההערכות בין 8,000-10,000. שלב ראשון ועיקרי בהכנות למצור ובמערכת הייתה הבטחת אספקה של מים ומזון.
על פי יוסף בן מתתיהו עבדים - שבויים יהודים - הועסקו בהובלת מים ומזון לצבא הרומאי. על פי הערכתו של אמנון בן-תור צרך הצבא כ-16 טון מזון ו-26,000 ליטר מים מדי יום. מחקר נוסף, קובע כי הצבא הרומי השתמש לצורכי המצור בעצים שהובלו מאזורים מיוערים בארץ ישראל הן לצורכי בניית מכונות מצור והן לצורכי חימום.
יכולותיו ההנדסיות של הצבא הרומי ומומחיותו בלחימת מצור הביאו להשלמת המערכת המצור עצמה תוך זמן קצר. על פי בן-תור בתוך כשבוע הושלמה בניית המחנות לחיילי הלגיון והדייק שהקיף את מצדה, חודש נוסף הוקדש לבניית הסוללה. היקף המאמץ הוא מרשים ומעיד על החשיבות של מצדה בעיני הרומאים ורצונם בהגעה להכרעה מוחלטת.
האלמנט הראשון במערכת המצור הייתה חומת מצור (דייק) במטרה למנוע אפשרות פריצה ממצדה, הן למטרות התקפה על העמדות הרומאיות או בריחה של הנצורים. אורכה כ 5 ק"מ, והיא נבנתה מאבן בעובי ממוצע של 1.6 מטר ובגובה ממוצע של 3 מטר, בדייק נבנו 37 מגדלי שמירה ותצפית.
המצדה הסוללה
הסוללה
הרומאים לא הסתפקו בנסיון להכריע את המערכה במצור בלבד אלא פעלו לכבוש את המבצר במהירות. לצורך זה הוקמה סוללה שהובילה מהמצוק המערבי אל חומת מצדה. נקודת הפריצה נבחרה מקום שגובה הצוק בו הוא כ-150 מטר, המיקום הוא למעשה נקודת תורפה של המתלול הטבעי - שלוחה צרה המקשרת את רגלי הר מצדה אל הרי מדבר יהודה שממערב לו.
על שלוחה זו בנו הרומאים, ככל הנראה בסיוע עובדי כפייה יהודים, סוללת מצור, על בסיס של עצים שהובאו מאזור ההר, שפכו עפר מהודק שנאסף באזור מצדה. התוצאה הייתה סוללה אלכסונית באורך של כ-100 מטר שהביאה את התוקפים אל מתחת לחומות המבצר.
המצדה הבקעת החומה
הבקעת החומה
שיא גובהה של הסוללה היה על פי תיאורו של יוסף בן-מתתיהו נמוך מגובה חומת מצדה, ולכן היה צורך בבניית פלטפורמה רחבה שהייתה בנויה מאבנים התואמות היטב זו את זו. מעל פלטפורמת אבן זו נבנה איל ניגוח שאפשר לרומאים לפרוץ את חומת המבצר. כאשר התמוטטה חומת האבן התגלתה חומת עץ שהקימו המגינים בנקודת הפריצה, הרומאים העלו באש את חומת העץ. הרוח העלתה באש את איל הניגוח אך ברגע האחרון הוסטה לכיוון היהודים והחומה הובקעה. עם ההבקעה שקעה השמש, הרומים ירדו למחנותיהם ונתנו לנצורים לילה שלם.
אחרוני המורדים שנמלטו מירושלים לאחר חורבנה הגיעו למצדה וביניהם אלעזר בין יאיר, שהפך למפקד ההר. טפטוף הפליטים המשיך עד שנת 73.
המצדה תקופת המרד
תקופת המרד
הסיקריים בחלק גדול מתקופת המרד הגדול היו מלחמות פנימיות בין פלגים שונים של היהודים. הסיקריים היתה קבוצה של קיצוניים שסולקו מירושלים וברחו למצדה. מקור שמם – חרב קצרה ומעוקלת שנקראה סיקה אותה נשאו על גופם. בראשם עמד מנחם בן יהודה הגלילי.
כיבוש מצדה ע"י הסיקריים
על פי יוסף בן מתתיהו, עם פרוץ המרד הגדול נכבשה מצדה ע"י הסיקריים.
כיצד הצליחו המורדים להשתלט על מצדה? על פי יוסף בן מתתיהו "בעורמה". יתכן והגיעו לאיזור באישון לילה והרגו את חיל המצב הרומי השאנן כשהוא ישן.
הרכב האוכלוסיה בזמן המרד
קיימים ממצאים ארכיאולגיים המעידים על הרכב האוכלוסיה. נמצאו מספר מגילות ביניהן מגילות כיתתיות של האיסיים המעידים על הימצאם במצדה. ישנה סברה כי אחת המגילות היא כתב שומרוני מה שמעלה את ההשערה שגם שומרונים היו כאן.
אחרוני המורדים שנמלטו מירושלים לאחר חורבנה הגיעו למצדה וביניהם אלעזר בין יאיר, שהפך למפקד ההר. טפטוף הפליטים המשיך עד שנת 73.
דהיינו האוכלוסיה שהיתה במצדה בתקופת המרד היתה הטרוגנית: ערב-רב של פליטים, מורדים, נשים ילדים וגברים 967 איש. מתוכם 500 לוחמים.
הסיבות הרומיות לכיבוש מצדה
בשנת 69 ברומא, ארבעה התמודדו על משרת הקיסר.
אספאסינוס שהיה מפקד הכוחות הרומים בא"י נקרא לרומא. תומכיו ביצעו טבח נוראי במתנגדיו לכן לא העז להגיע לרומא. אספאסינוס נסע לאלכסנדריה כשהוא משאיר לטיטוס בנו הוראה חד משמעית לטפל במרד בנחישות ובמהירות. הלגיטמציה של השושלת הפלאבית למשול כקיסרים ברומא נבעה מיכולתם לדכא את המרד .
המצדה ההתאבדות
ההתאבדות
בליל ההבקעה ניסה אלעזר בן יאיר מנהיג הנצורים לשכנע את הנצורים להתאבד. תיאורו הדרמטי של יוסף בן מתתיהו מגיע לשיאו בתיאור נאומו השני של אלעזר בו טען לעדיפות החירות על פני החיים.
למחרת היום, כשנכנסו הרומאים למבצר, הם גילו שמגיניו, כאלף איש ואישה ובתוכם ילדים זקנים וטף, העלו באש את כל המבנים והתאבדו. גרסה זו של סיפור המצור על מצדה נמסרה, על פי יוסף בן מתתיהו, על ידי שתי נשים שניצלו מההתאבדות כשהתחבאו בבור מים עם חמישה ילדים.
הנצורים הבעירו את מצדה על כל רכושה אך לא הבעירו את המזון כדי להראות לרומאים שלא היתה להם בעיה של מזון ושתיה.
הנצורים הבעירו את מצדה על כל רכושה אך לא הבעירו את המזון כדי להראות לרומאים שלא היתה להם בעיה של מזון ושתיה.
המצדה הארמונות
ארכיטקטורה של הארמונות
במצדה יש כ-6 ארמונות, אנו נתייחס לשני ארמונות עיקריים המערבי והצפוני. כל המבנים היו מטוייחים מבחוץ ומבפנים מהסיבות: מבנית (חיזוק במבנה) ואסטתית (בנייה מאבני גוויל).
הארמון המערבי בו אנו נמצאים הינו מבנה גדול בעל חצר פנימית מבטא את הצד היהודי של הורדוס, שומר על צנעת המשפחה וסגירותה. לעומתו הארמון הצפוני בנוי ברוח ההלניסטית, פתוח ובעל נוף פנורמי.
המצדה מטרת המבנה
מטרת המבנה
זהו הארמון הפרטי בו התגוררו בני המשפחה לעומת הארמון הצפוני שנועד לאירוח. הורדוס רצה להוכיח את השתלבותו בתרבות הרומית גם מבחינה אדריכלית, לכן בנה "לפי הספר" למרות שבארמון הפרטי לא היו אמורים להגיע מבקרים שיכלו לראות בנייה לא תקנית.
מצד שני, הורדוס היה מלך היהודים ולכן לא נמצאו דמויות של אדם או חיה, לא עבר על הדיבר השני.
עמודי חוליות – סתתים עבריים
נמצאו כ-70 חוליות עם אותיות עבריות וימני סתת המעידים שחלק מהבנאים היו יהודים. מטרת המספור היתה לעזור בבניית העמוד מהחוליות. קירות הארמון טויחו ללא פרסקאות.
קומה עליונה מבט מלמעלה על הפסיפס
פסיפס הרצפה, הפסיפס המעטר את הרצפה בצבעים אדום שחור ולבן עשוי צורות גיאומטריות. מבנה קטן שנבנה בתקופה מאוחרת להורדוס, ע"י הסיקריים, הרס את הפסיפס. 90% מהמבנים אותם אנו רואים הם מתקופת הורדוס. מקור חומר הבניה ברובו דולומיט ואבן גיר שנחצבו בהר עצמו. בנוסף נעשה שימוש באבן חול בחוליות ובכותרות העמודים, שכנראה הובאו ממרחקים. בהמשך באחד החדרים ישנה אמבטיה מקורית, פסיפס מרשים בעל עיטורים גיאומטריים, תפוחים ורימונים. ברחבי הארמון יש מספר אמבטיות.
הסיקריים הוסיפו על המבנים הקיימים: תנורים, מקוואות, מחיצות בחומת הסוגרים.
המצדה חורבן המבצר
חורבן המבצר
אחרי נפילת מצדה חיל מצב ישב כ-30 שנה במצדה מבלי שביצע שינויים במבנים. האיזור נינטש סופית בתקופה הביזנטית (מאה חמישית). עד התקופה המוסלמית קבוצה של כ-12 נזירים הסבו מבנה קיים למנזר קטן ומאז המבנים השתמרו עד המאה ה-20 ללא נוכחות אדם. המקום חרב ברעידות אדמה רבות שפקדו את האיזור, בחלק מהמחסנים שלא נחפרו ניתן לראות את תוצאות ההרס.
בור המים - טיח הידראולי
הגדול מבורות המים העליונים, בעל תכולה של כ-2,500 קוב. הטיח וגרם המדרגות מקוריים. פתח נוסף למילוי מים בבור, שרובם הובאו מבורות המים התחתונים ע"ג חמורים.
גידול חקלאי במצדה
מקור המזון לפי יוסף בן מתתיהו היה קרקע פורייה בפסגת ההר, יתכן וחלק מהמים שימש להשקייה. פעם אחת מוזכר שאנשי מצדה בזזו מזון מאנשי עין גדי - בשנת 48 היתה בצורת ורעב בכל הארץ יתכן וזוהי השנה המדוברת. במחסנים נמצא שיירי מזון, לא נמצאו כלים חקלאיים.
יוסף בן מתתיהו מתאר את מזונם של הנצורים, לחלק ממנו נמצאו שיירים.
השימוש באבן שנחצבה
באבני הבור השתמשו לבניית החומה. בבור שנוצר אגרו מים.
כשרות המקוה
המקום הראשון למציאת מקווה עתיק מתקופת הבית השני. מקווה הינו אחד הסימנים המעידים על התיישבות יהודית. הוא בנוי בהתאם לכל כללי ההלכה (נבדק עי אדמו"ר ממאה-שערים).
בריכת האוצר ובריכת טהרה – שיטת הזריעה
שני בורות בנויים זה לצד זה, כשבדופן המשותפת יש נקב (תעלה). בבור הראשון המכונה 'בור האוצר' ('בור הזריעה') אוגרים 40 סאה של מי גשמים. אל תוך מי הגשמים מוסיפים 40 סאה מים עומדים, הם מתערבבים ומוכשרים כמי גשמים. בעת המילוי המים עולים וגולשים דרך הנקב אל הבור השני, בור הטבילה, שחייב להיות יבש. התעלה הובילה מים באמצעות אביק (נקב) מבריכת האוצר (בור הזריעה) אל בריכת הטבילה.
ההיסטוריה של המקוואות
הטבילה המקורית המפורשת בתורה היא טבילה במי מעיין נובע, בנהר או בים, או בבור שנאגרו בו מי גשמים. הטבילה היתה בעיקר במעיינות או בבורות מי גשמים, בהם נאגרו המים ונשמרו במשך השנה. לא בכל זמן מצויים מי גשמים, וכיוון שבארץ ישראל לא היה יורד גשם בקיץ, לא היו המים שבבור מתחדשים והיו מעלים סרחון במשך הקיץ, מרוב שימוש, עד שאי אפשר היה להשתמש בהם.
הצחנה הייתה גדולה, והנשים והגברים שטובלו בבורות מי גשמים נאלצו לשפוך על גופם מים שאובים, כדי להעביר סרחון המקווה. מנהג זה הפך להרגל, עד שהתחילו לומר שהמים השאובים מטהרים במקום מי גשמים. לכן גזרו חז"ל טומאה על המים השאובים. זהו גם מקור האיסור להתקלח לאחר הטבילה.
הצחנה הייתה גדולה, והנשים והגברים שטובלו בבורות מי גשמים נאלצו לשפוך על גופם מים שאובים, כדי להעביר סרחון המקווה. מנהג זה הפך להרגל, עד שהתחילו לומר שהמים השאובים מטהרים במקום מי גשמים. לכן גזרו חז"ל טומאה על המים השאובים. זהו גם מקור האיסור להתקלח לאחר הטבילה.
במעיין, בנהר או בים – המים נקיים תמיד, אך לא בכל מקום הם מצויים, ולפעמים המרחק היה רב ביותר. מלבד זאת, הם מצויים במקום גלוי ופתוח שאינו מתאים לטבילה, ולכן בחלוף הזמן התפתחו המקוואות. בתוך המעיינות, היו בונים מחיצות ורצפה של 'מפץ' (=מצע גס, כעין מחצלת של קנים), והיו יורדים לטבול בסולמות מיוחדים או במדרגות. ליד הנהרות, היו בונים בית מיוחד, בו היו חופרים בור.
המים היו מגיעים לבור זה היישר מהנהר, דרך נקב חלול באדמה. שיטה נוספת – 'שיטת הזריעה' המפורטת מעלה.
המים היו מגיעים לבור זה היישר מהנהר, דרך נקב חלול באדמה. שיטה נוספת – 'שיטת הזריעה' המפורטת מעלה.
קולומבריום
שיטת המבנה
מבנה עגול, נבנה בימי הורדוס. שימש לגידול יונים בקומה התחתונה וכמגדל שמירה בקומה העליונה.
השימוש ביונים
ביונים השתמשו למאכל, דשן (לשלשת יונים), תקשורת (יוני דואר), פולחן והימורים. בתלמוד ישנה אמירה כנגד הימורי יונים (מה שמעיד על קיומם).
קולומביומים נוספים
מגדלי יונים נוספים, מרובעים אשר שימשו גם לתצפית ולמשמר. הם הוקמו בימי הורדוס עוד בטרם בניית החומה, באיזור החומה המערבית.
המחצבה ושימושיה
המחצבה סיפקה חומר גלם להקמת המבנים בימי הורדוס - סלע דולומיט שהוא קשה ועמיד. המצאות מצדה לאורך השבר הסורי אפריקאי גרמה לסידוק רב במסלע והקלה על החוצבים. עם סיום החציבה, שימשה המחצבה כחפיר יבש שהקשה על הכניסה למכלול הצפוני.
תכולת המחסנים והשתמרות המזון
כ-29 מחסנים היו במצדה וחלקם שוקם בצורה יפה (חלק הושאר לדורות הבאים במצבו לפני השיקום). במחסנים אלו נשמרו יין, שמן, קמח ונשק. את כל הדרוש לחיי הפאר של הארמון. יוסף בן מתתיהו מספר שהסיקראיים מצאו מזון מתקופת הורדוס. המזון השתמר בגלל מזג האוויר היבש. "על אף שעברו כמאה שנה מיום שנאצרו שם.."
נמצאו שרידי 40 מזיקים. בדר"כ במחסנים בעולם הרומי הרצפה היתה תלויה ומאווררת, לא כך במצדה. אולם למרות תנאים אלה השתמר המזון.
הנבטת תמר בן אלפיים שנה - עץ מתושלח בקטורה
חוקרת בשם איילין סולווי מקטורה הצליחה להנביט גרעין תמר מהמחסנים שפה מלפני 2000 שנה – יש אומרים כי זהו עץ התמר העתיק בעולם.
טעמו המשובח של הורדוס
טעמו המשובח של הורדוס בא לידי ביטוי בתכולת המחסנים, שבהם התגלו קנקני אגירה רבים נושאי כתובות דיו, תופעה ייחודית בהיקפה. מבין הכתובות שנמצאו בולט משלוח אמפורות (קנקני יין) שנשלח מדרום איטליה בשנת 19 לפנה"ס להורדוס ע"י הספק לוקיוס לאניוס.
יוספוס פלביוס מספר כי למלך היה מלצר מיוחד ליינות. וכיאה למלך אנין טעם גם הוגש על שולחנו במצדה רוטב דגים (גארום) שיוצר בספרד. עצמות הדגים שהרכיבו את הרוטב נמצאו דבוקות לכלי. המלך קינח בתפוחים או בשיכר תפוחים שיובא מאיטליה.
מגורי מפקדי ההר
מבנים (בהמשך) של המקורבים לשלטון. הקירות מעוטרים בפרסקאות נטולי דמויות. החלק הצפוני בנוי בצפיפות. במהלך המרד התגוררו באיזור זה משפחות המורדים.
בית המרחץ הגדול
בתי מרחץ בתרבות הרומית
בתרבות הרומית נעשה במים שימוש רב ובזבוב ראוותני שתכליתה להציג לראווה את התגברות האדם על הטבע. אמות מים הובילו מים אל המבצר בשיפוע מתון ותוחכם על פני עשרות ק"מ. מערך רב של עבדים היה אמון על תחזוק המרחצאות. בתי מרחץ הם חלק בלתי נפרד מהתרבות הרומית. המרחצאות שימשו לניקיון, לבריאות ולמנוחה.
בית המרחץ כמרכז העצבים
מעבר להיותו של בית המרחץ מקום להתנקות בו שימש המקום כמרכז מפגש בו העבירו מידע זה לזה וביצעו עסקי מסחר. בית המרחץ היה מרכז העצבים של העיר. בתרבות הרומית תופס בית המרחץ מקום של כבוד. הורדוס בפזילה לעולם הרומי, בנה מספר מרחצאות במקום עני במים כמצדה.
החדרים בבית המרחץ
בית המרחץ במצדה הוא המושלם ביותר שהתגלה בארץ. זהו מבנה קטן ומפואר הבנוי ממספר חדרים. כנראה שהיתה הפרדה בין נשים לגברים.
הכניסה דרך חצר מוקפת עמודים שנועדה לתרגילי התעמלות (פילסטרה). משם אל חדר הלבשה (אפודיטריום) המעוטר בציורי קיר ובמרצפות אבן יחודית. בזמן המרד הותקן במקום ספסל (השתמשו בחוליות עמוד) ומתקן טבילה.
בחדר החם (קלדריום) הרצפה תלויה על עמודונים המכונים היפוקאוסט. בין העמודונים הוזרם בעזרת מפוחים אוויר חם אשר חימם את רצפת השיש. האוויר עלה דרך צינורות חרס ששולבו בקירות וחימם את החדר בדומה לסאונה יבשה. בפינת החדר שוחזר קטע רצפה וקיר. השהייה בחדר החם גרמה להזעה וכך התבצע תהליך הניקוי. מהחדר החם עברו לחדר הפושר (טיפידריום) שם קורצף העור בעזרת צדף ומסרקות ומשם עברו לחדר הקר (פריג'ידריום) להורדת שאריות הלכלוך.
לחצו המשך המאמר על מצדה.
המאמר מאת מוריה גבסי מלוות טיולים בישראל
לחצו המשך המאמר על מצדה.
המאמר מאת מוריה גבסי מלוות טיולים בישראל