חתונות בקפריסין כיצד לבצע זאת בזמן הקורונה
כעשרים אחוז מהזוגות שמבקשים להינשא בארץ – אינם יכולים לעשות זאת בישראל. עשרים אחוז – אחד מכל חמישה זוגות. הסיבות לכך הן מגוונות: כשאחד או שני בני הזוג אינם מוכרים כיהודים על ידי הרבנות, למרות שמדינת ישראל הכירה בהם כיהודים לכל דבר כאשר הדבר נגע לחוק השבות, זוגות חד מיניים, זוגות ששני בני הזוג אינם משתייכים לאותה הדת וזוגות שבכל מקום מתורבת בעולם אין שום מניעה שהם יינשאו אבל הרבנות דבקה בחוקים ארכאיים לפיהם גרושה לא יכולה להתחתן עם כהן, לדוגמה, או במידה ואישה הרתה לגבר אחר בזמן הנישואין – צאצאיה לא יוכלו להינשא למשך עשרה דורות לאחר מכן.
בימים כתיקונם, הפתרון המוצלח ביותר עבור מי שהמדינה אינה מכירה בנישואיהם הוא להינשא בנישואים אזרחיים בחו"ל, לרב חתונות בקפריסין, ולחזור ארצה כזוג נשוי. חוקים בינלאומיים מחייבים את מדינת ישראל להכיר בנישואים חוקיים שנערכו במדינות אחרות, גם אם בלית ברירה. זוג כזה יירשם בתעודת הזהות כזוג נשוי ולכל צורך מעשי יוכר על ידי כל המוסדות כזוג נשוי. אם מוותרים גם על ברית זוגיות אפשר תמיד לחתום על מעמד של ידועים בציבור במשרדי הביטוח הלאומי. בגלל המצב הסבוך הקיים בארץ שאינו מאפשר לזוגות רבים להינשא, מעמד הידועים בציבור בארץ קרוב מאד למעמדם של זוגות נשואים אך בכל פעם שתציגו את תעודת הזהות שלהם, הסטאטוס עדיין אינו נשוי. סטאטוס זה ניתן להשיג רק באמצעות חתונה אזרחית בחו"ל.
האם ניתן להינשא בכל מדינה בחו"ל?
לכאורה, כל זוג נשוי המגיע ממדינה זרה יירשם בארץ כזוג נשוי אבל בפרקטיקה המצב מעט סבוך יותר כיוון שמרבית הנישואים אינם אזרחים ותושבים של המדינות הזרות שעשו עלייה אחרי נישואיהם אלא ישראלים שרק רוצים להינשא במדינה זרה. המשמעויות הן רבות: מה דרישות המדינות הזרות להוכחת אפשרות חיתון? האם בכלל ניתן לערוך נישואים במדינה שבה אף אחד משני בני הזוג אינו אזרח או תושב? איפה עורכים את מסיבת החתונה?
קפריסין היא האפשרות הפשוטה ביותר: קרובה לארץ ולכן אין בזבוז זמן וכסף רב על נסיעות, היא מאד מעודדת חתונות זרות בשטחה וערוכה לכך והדרישות שלה לעריכת חתונה אזרחית של שני זרים בתחומה – הם מינימאליים. קפריסין היא לא אפשרות עבור זוגות גאים כיוון שזוגות גאים רשומים בקפריסין תחת איחוד אזרחי ולא נישואים – ואיחוד אזרחי אינו מוכר בישראל כנישואים. זוגות גאים נאלצים גם בימים כתיקונם לטוס רחוק יותר למדינה המאפשרת באופן מלא נישואים לזוגות גאים
איך הקורונה משפיעה על המצב החתונות האזרחיות בישראל?
מה קורה כשאחד מכל חמישה זוגות שמבקשים להינשא בארץ אינו יכול לעשות זאת דרך הרבנות והפתרון היחיד שהיה קיים לבעיה עד היום – נישואים אזרחיים בחו"ל – יורד מהפרק בגלל סגירת נמלי התעופה? זוגות רבים מוצאים את עצמם במעין לימבו בו הם מחכים שהמצב ישתנה והשערים ייפתחו מחדש. ובינתיים? אין פתרונות של ממש. ח"כית שרן השכל מהליכוד הציעה הצעת חוק על פיה זוגות יוכלו להינשא לא רק במדינות זרות אלא גם בשגרירויות אותן המדינות אבל עדיין מחכים לאישורו של החוק, זוגות אחרים פונים לערוצים אלטרנטיביים שאינם מציעים פתרון של ממש – טקסי נישואין (לעתים אפילו דרך הזום) ללא תוקף מעשי – או שפשוט מחכים, מחכים שמשהו ישתנה כאן.
בין ענף אולמות האירועים שנמצא במצוקה, טיסות מושבתות ודרישת בידוד לאחר החזרה מחו"ל – המצב אינו מזהיר, אך כפי שכבר ראינו בעבר הוא גם עשוי להשתנות, לעתים בפתאומיות, לפחות לתקופות מסוימות.
קורונה, קפריסין וחתונות
בכל הנוגע לנישואין אזרחיים בקפריסין, בין אם מדובר בתושבי ואזרחי המדינה או זרים – קפריסין פועלת כרגיל ואין מניעה להינשא. אם לפני הקורונה ניתן היה לנסוע ולחזור עוד באותו היום, סוג של יום סידורים ארוך שכולל טקס חתונה אזרחית בעירייה הקרובה, כאן הקורונה מורגשת יותר. כל מדינה מחזיקה רשימת רמזור של מדינות אחרות מהן הנוסעים מגיעים עם רשימת דרישות שונה על פי רמת הסיכון. קפריסין נמצאת ברשימה הירוקה של מדינת ישראל. ישראלים שחוזרים מקפריסין אינם נדרשים לחובת בידוד. המצב בקפריסין אחר – ישראל נמצאת בקבוצת הסיכון C (אדום) לישראלים המגיעים לשם. משמעות הדבר היא שיש להצטייד בתוצאות בדיקה שליליות מבדיקה שנעשתה עד 72 לפני הטיסה, למלא טפסי הצהרה ושאלות מקוונים למגיעים לקפריסין וגם להכנס בקפריסין לבידוד של 14 יום שלקראת סופו יש להיבדק בבדיקת קורונה שנייה, על חשבון המבודד, ורק במידה וגם זו שלילית – אפשרת להמשיך משם ולקיים את טקס החתונה.
במהלך התקופה, למשך מספר שבועות הייתה ישראל בין המדינות שנמצאו ברשימה הבטוחה ותושביה לא נדרשו לבידוד או בדיקה חוזרת לאחר הנחיתה. מעמד המדינות השונות משתנה תדיר, בהתאם לנתוני תחלואה עדכניים במדינות כך שבהחלט ייתכן ובעתיד הקרוב יחזור הזמן בו גם בקפריסין וגם בישראל לא תידרש תקופת בידוד לאחר הנחיתה.
הכינותי מראש לחתונה בקפריסין זוגות המעוניינים לנצל תקופות אלו, מן הראוי שיכינו את עצמן מראש. לרב, התארגנות לקראת חתונה אזרחית בחו"ל נמשכת מספר חודשים: השגת המסמכים הנדרשים, תרגום נוטריוני, חתימת אפוסטיל, שריון תאריך לטקס החתונה בעירייה, רכישת הטבעות וכדומה. שריון תאריכים לטקס בעירייה ניתן לעשות גם היום, ואף ניתן לדחות את התאריך ללא תשלום. המסמכים הדרושים לחתונה אזרחית בקפריסין הם מינימאליים וכוללים בעיקר תמצית רישום ממשרד הפנים שאותה יש לתרגם בתרגום נוטריוני לאנגלית. תוקף התמצית הוא לחצי שנה, כך שגם מי שמוציא את התעודה היום – התעודה תהיה בתוקף בזמן בו הנסיעה תתאפשר ללא צורך בבידוד.
מלבד חוסר הוודאות, יש גם כמה היבטים חיוביים של המצב. בגלל הירידה החדה בעסקי התיירות והתעופה, ניתן למצוא דילים טובים במיוחד בימים אלו: 50$ בטיסה ישירה לפאפוס בחברת ריינאייר, לדוגמה, או הזמנת מלון יוקרתי במרכז העיר בעלות של כ- 100$ בלבד.
המאמר נכתב בשיתוף אתר free-wedding.info האתר המוביל בישראל לחתונות אזרחיות
ניתן לפנות אלינו בשאלות גם במייל free2wedding@gmail.com
או בטלפון 0515544300