מדוע יש הבדלים במחירי מלונות בישראל מול מחירי מלונות בחו"ל
מדוע יש הבדלים במחירי מלונות בישראל מול מחירי מלונות בחו"ל
תחום התיירות בישראל סוער בחודשים האחרונים, בשל מחירים גבוהים של מלונות בארץ. מלונות ישראלים יקרים גם בהשוואה אל מלונות במדינות אחרות, וגם בהשוואה למחירם בשנים קודמות.
כמובן שאחת הסיבות לכך היא משבר הקורונה, שמנע מאיתנו לצאת מגבולות המדינה ודחף רבים להזמין חופשה מקומית, מה שנתן הזדמנות לבעלי מלונות להקפיץ את המחירים.
המחירים היקרים היו כל כך בולטים, עד שראש הממשלה נפתלי בנט התערב וביקש מבתי המלון להוזיל אותם. ברחבי העולם אף הגדילו לעשות. ביפן למשל, מלונות נהנו מהקלות מס שאפשרו להם להוריד מחירים, וכך הנופשים קיבלו הנחות משמעותיות, ובבריטניה בוטל המע"מ על התיירות המקומית.
אז הקורונה ואופן הטיפול בה הם האשמים הבלעדיים במצב? ממש לא. עוד לפני שאי פעם שמענו על הנגיף, היה משתלם יותר להזמין מלונות בחו"ל מאשר בישראל. אלה הסיבות הבולטות לכך.
כשרות
מלונות בישראל נאלצים להתמודד עם אתגר יחיד במינו ביחס לשאר העולם, אתגר שעלול לעלות לא מעט כסף. עדי לשמור על כשרות, מלונות מעסיקים משגיח כשרות, וגם משלמים יותר על מוצרי מזון מסוימים. בנוסף, הפרדה בין בשר לחלב דורשת שטח כפול במטבח והוצאות נוספות.
ארנונה
הארנונה על מלונות בארץ גבוהה לעומת אירופה, שם משלמים מס על פי מצב המלון וענף התיירות. בישראל המס קבוע, וגובה התשלומים בהתאם.
מע"מ
גם המס הערך המוסף הישראל גבוה ביחס למדינות באירופה. למעשה, בניגוד אלינו, מרבית המדינות הללו מפעילות מע"מ מופחת לתיירות.
יוקר המחיה
כולנו יודעים שיש לא מעט מוצרים שעולים בארץ יותר מאשר בחו"ל, וכמובן שזה משפיע גם על מלונות.
ריכוזיות
כמו בענפים אחרים במשק הישראל, חלק מהבעיה נוצרה בשל חוסר בתחרות. יש שלוש רשתות שמחזיקות ביותר מחצי מחדרי המלון בארץ. כמובן שזהו מצב שמאפשר לאותן רשתות לשמור על מחירים גבוהים, מבלי לחשוש שיאבדו לקוחות.
איך כל זה נראה במספרים?
בקיץ האחרון, המחירים לסופ"ש משפחתי באילת נעו בין 8,000 ₪ במלונות זולים יחסית, לבין קרוב ל-20 אלף ₪ כאשר דובר על מלונות מפוארים. לשם השוואה, באותה תקופה המחירים בחו"ל היו זולים בהרבה. לדוגמה, בקפריסין יכולתם לבלות ארבעה לילות עם המשפחה בסביבות ה-5,000 ₪.
כך גם ביוון, שם סופ"ש ארוך עלה פחות מ-8,000 ₪ במלונות על בסיס הכל כלול ו-10,000 ₪ בערך במלונות יוקרה. ומה לגבי בורגס? העיר הבולגרית אהובה על ידי ישראלים, ובקיץ ניתן היה להגיע לשם לחופשה שכללה מלונות חמישה כוכבים וטיסות, ב-8,500 ₪.
לסיכום, יש סיבות לגיטימיות עבור מלונות בישראל לדרוש מחירים כה גבוהים, אך בחלק מהזמן הם פועלים גם ממניעים פחות מוצדקים. קחו את כל זה בחשבון כאשר אתם מתכננים את החופשה הבאה שלכם, ואנחנו מאחלים לכם שתמצאו מלונות במחירים הוגנים, לא משנה לאן תיסעו או תטוסו.