הותיקן מידע ואתרים

הותיקן מידע כללי 

עיר מדינה ריבונית ועצמאית הנשלטת ע"י האפיפיור , ארכיבישוף רומא והכנסייה הקתולית. קריית הוותיקן נוסדה מכוח האמנה הלטרנית ב – 11 בפברואר 1929 ומשתרעת על שטח ' אגר וטיקנוס ' בגדה הימנית של נהר הטוורה , במקום בו עונו הנוצרים הראשונים. ביניהם סן פייטרו.

 

הבזיליקה של סן פייטרו – בשנת 324 לספירה ציווה הקיסר קונסטנטינוס להקים בזיליקה נוצרית מפוארת לכבוד פטרוס הקדוש. בשנת 1506 הוטל על האומן הנודע קרמנטה לבנות אותה מחדש ולעבודות השחזור תרמו מכשרונם רפאל , ב.פרוצי , א. סנגלו ומיכלאנג'לו. ברמנטה ומיכלאנג'לו עיצבו את הבזיליקה בצורת צלב יווני (שווה זרועות ) ועיצבו את הכיפה הכפולה המרהיבה. בתחילת המאה ה – 17 שינה הארכיטקט מאדרנו את הבזיליקה מצורת צלב יווני לצורת צלב לטיני בהאריכו את אחת מזרועותיה לאולם תווך מרווח יותר. כמו כן עיצב מאדרנו את חזית הבזיליקה. מאוחר יותר עיצב ברניני את שדרות העמודים האליפטית של פיאצה סן פייטרו . אל הפיאצה מגיעים מ Via della Conciliazione . במרכז הפיאצה מתנשא אובליסק שנלקח ממצרים הוצב בכיכר נירון ומשם הועבר לפיאצה סן פייטרו. לצידי האובליסק שתי מזרקות מעשה ידי ברניני ומאדרנו ובהמשך רחבת מדרגות המובילות אל הבזיליקה.
 
 בזיליקה סן פייטרו ( פטרוס הקדוש (
 

בחזית הבזיליקה אכסדרת עמודים מרווחת בעלת תשע מרפסות. המרכזית מכונה "מרפסת הברכות " ומחלונה מברך האפיפיור את אלפי המאמינים המתקבצים בפיאצה בבירכת "Urbi et Orbi " - אל העיר ואל העולם. חמש כניסות בין עמודי השיש מובילות לאולם מעשה ידי מאדרנו (1608-1613 ) מעוטר בפסיפסים נודעים : ספינה קטנה – לה נביצ'לה מעשה ידי ג'וטו ממוקמת מעל השער המרכזי , ופסלו של קונסטנטינוס רוכב על סוס מעשה ידי ברניני.
דלת הארד המרכזית היא יצירת מופת בצורפות , חרוטות עליה דמויות סן פייטרו וסן פאולו, בביצוע פילארטה בשנים (1440-1445 ). הדלת הקדושה מימין , פורטה סנטה , נפתחת בטקס מיוחד רק פעם ב – 25 שנה. האפיפיור מקיש בפטיש סימלי על שעריה . מיד עם הכניסה לבזיליקה אנו חשים את המימדים הענקיים , את הפאר והגודל העצום של הבזיליקה שאין מקבילה לה בעולם.הבזיליקה נבנתה במטרה לרומם את קדושת הכנסייה הקתולית. לצורך כך גויסו אמנים מן השורה הראשונה להעשיר אותה ביצירות מופת בסגנון הרנסאנס והבארוק. בתחילת אולם התווך מצויים אגני המים הקדושים מעשי ידי פוטי מן המאה ה – 18 ופסל ארד של "פטרוס הקדוש " מן המאה ה – 13 ומכאן מתחילה סידרה של קפלות.

 



 
הקפלה של "הפייטה " : הפסל המפורסם ביותר של מיכלאנג'לו אותו פיסל בהיותו בן 24.    ישו נתמך בזרועות האם – הרחמים , החסד , האהבה. 

הקפלה של סן סבסטיאנו 
: פסיפס המתאר את עינויי הקדוש , מעשה ידי דומני קינו
  
קפלת הסקרמנט :פולחן אכילת לחם הקודש , החופה מעשי ידי ברניני.
  
הקפלה הגרגוריאנית : עשירה בעיטורים מעשה ידי ג'אקומו דלה פורטה מן המאה החמש עשרה ופרסקו " המדונה התומכת".

קימרון הצלב מימין , במעבר לקפלה של סן מיכלה אנדרטת קלמנטה ה 13 רזוניקו.
 
הקפלה של סן מיכלה : והעתק פסיפס קדוש מעשה ידי רני.
 
אפסיס : כס פייטרו הקדוש יצירה מפוארת מורכבת בסגנון הבארוק מעשה ידי ברניני , וסוגרת על כיסא העץ המקורי שעל פי האמונה היה שייך לקדוש בצידי האפסיס קבר אורבינו השמיני ברבריני , מעשה ידי ברניני וקבר פאולו השלישי מעשה ידי ג. דלה פורטה.
  
הקופילה – הכיפה הענקית הנפרשת מעלינו מעשה ידי מיכלאנג'לו נחשבת לעבודת הקיר הגדולה ביותר שנעשתה אי פעם. בתוך הכיפה חרוטה הבטחתו של ישו לפטרוס " אתהה פטר ועל סלע זה אבנה את הכנסייה שלי ולך אתן את המפתח למלכות שמיים ". גובה הכיפה כמאה ועשרים מטר והיא נתמכת ע"י ארבעה עמודים ופסלי ארבעת השליחים , סנטה אלנה , סנטה ורוניקה , סן לונג'ינו וסן אנדריאה. מתחת לכיפה מצוי האפיריון מברונזה. על פי האגדה נלקחה המתכת מאכסדרת הפנתיאון. האפיריון חוסה על מזבח הוידוי.
  
קפלת העמוד : לוח שיש מעוטר ב "פגישת סן ליאונה ואטילה ". בקפלה קבורים שרידי הקדוש . כמו כן אנדרטת אלסנדרו השביעי קיג'י מעשה ידי ברניני ותלמידיו.
 
קימרון הצלב השמאלי מורכב משלוש במות עם פסיפסים "סן ג'וזפה " , "ספקות סן תומזו " ו " צליבת סן פייטרו ".
 
הקפלה של קלמנט : במעבר אנדרטה לפיוס השמיני . הקפלה הושלמה ע"י ג. דלה פורטה ובה אנדרטה לפיוס השביעי.
 
קפלת המקהלה : במעבר מימין אנדרטת ליאון ה – 11 מעשה ידי אלגרדי מעוטרת בפסלי גבס נפלאים בסגנון הבארוק ואנדרטת אינו שנסיו השמיני ציבו מעשה ידי פוליולו. הלאה משם
 
קפלה "הצגת הבתולה" , מקווה הטבילה ואנדרטת בית הסטיוארטים האחרונים מעשה ידי  קנובה.

בטיסטרו , מקווה הטבילה מורכב ממכסה גדול של גלוסקמה.

סקרסטיה - חדר הלבשה של הכמרים מעשה ידי מרקיוני בן השנים 1776 -1784 משם לאולם אוצרות הבזיליקה.
 
סלה דל טזורו של סן פייטרו מכיל אוסף מתנות של אלפי מאמינים.

בולט ארון קבורה מן המאה הרביעית "Crux Vaticana ( צלב הוותיקן ) משובץ באבנים יקרות (מאה שישית ). מצבה של סיסטו הרביעי דלה רוברה , מברונזה מעשה ידי א. פליולו מתחת לבזיליקה נמצאות

 
מערות הוותיקן המשמרות אוסף גלוסקמאות מתקופת הנצרות הקדומה וקברי אפיפיורים רבים. הכניסה למערות הנקראות Grotte Nuove - המערות החדשות , נמצאת מתחת לקפלה סן פייטרו. Grotte Vecchie – המערות העתיקות נמצאות בלארגו בראסקי.



קריית הוותיקן

חשיבותם של המבנים בקריית הוותיקן (Palazzi Vaticani) ראשונה במעלה מבחינה ארכיטקטונית אומנותית והיסטורית. הכניסה הראשית היא דרך דלתות הברונזה ( Portone di bronzo( בה ניצבים חיילי המשמר השוויצרי. מיטב האומנים , ביניהם מיכלאנג'לו , ברמנטה ורפאל תרמו מכשרונם ליפות את הקריה. ברניני עיצב את המדרגות המלכותיות על פי דרישת האפיפיור אלסנדרו השביעי והן מוליכות אל האולם המלכותי ואל קפלה פאולינה המצטיינת בציורי קיר מרהיבים מעשה ידי מיכלאנג'לו.

ניתן לבקר במשכן האפיפיור רק כאשר מתקיימים כינוסים. כעת הוא מתגורר בבניין סיסטו החמישי. דירת השרד נמצאת בקומה השניה ליד "סלה קלמנטינה" , עשירה בקישוטים ואליה מגיעים דרך מדרגות האפיפיור.
 




המוזיאונים של הוותיקן

גרם מדרגות לולייניות מפואר מוביל לאגפים השונים. משמאל נמצא את מוזיאון העתיקות. במרכז את גלריית הציורים
(הפינקוטקה ) ומימין מוזיאון גרגוריאנו פרופנו והמוזיאון הנוצרי של פיוס.

 

           מוזיאונים של עתיקות 

Museo Gregoriano Etrusco גם הוא של האפיפיור גרגוריו ה – 16 , מארח בתשעת חדריו מימצאים ארכיאולוגיים מקברים אטרוסקים , ארונות קבורה , פסלי ארד , כליםם לשימור אפר חפצים מחימר ועבודות צורפות יקרות. חוזרים לגלריית המנורות וממנה לגלריית שטיחי הקיר שבה 10 שטיחי קיר מן האסכולה החדשה על בסיס ציורי ממשיכיוו של רפאל. אחריה גלריית המפות הגיאוגרפיות מסדרון באורך 100 מטר לערך ובו תצוגתת מפות של האזורים הגיאוגרפיים באיטליה. משם ממשיכים לגלריית סן פיוס ה – 5 עם בדים מימי הביניים ושטיחי קיר נפלאים לאורך המסדרון.
 
 





הקפלה סיסטינה Cappella Sistina

 

 

הקפלה הסיסטינית עוצבה ע"י ג'ובני די דולצ'י עפ'י דרישת האפיפיור סיסטו ה – 4 במאה ה – 15 והיא מיוחדת במינה במורכבותה ובעוצמתה הדתית האומנותית וההיסטורית. האולם הגדול מלבני והתקרה המפורסמת מקומרת ועטורה בציורי קיר עוצרי נשימה.

הקפלה הסיסטינית משמשת כנסיה פרטית לאפיפיורים ומקום בו הם נבחרים ע"י המועצה הקרדינלית –Conclave || . קיימת מסורת לסמן למאמינים שהדיונים לבחירת האפיפיור עדיין בעיצומם על ידי איתות בעשן שחור וכאשר הוא נבחר מאותתים את הבשורה בעשן לבן. ציורי הקיר על התקרה נעשו בו זמנית עם ציורי הקיר מסביב לאולם ומיטב הציורים באיטליה תרמו את כישורם לביצועם , ראשון לכולם מיכלאנג'לו Michelangelo אך גם פינטוריקיו Pinturicchio סיגיורלי Signorelli , וחישובי אסכולת פירנצה – בוטיצ'לי Botticelli , גירלנדאיו Ghirlandaio ורוסלי Rosselli .
 
נכנסים לאולם ומימין לבמת המזבח ולאורך הקירות מתחילה סידרת ציורי קיר הלקוחים מאירועים מן הברית הישנה.
 
ציור 1 – טקס ברית המילה למשה "משה במצרים" – מעשה ידי פינטוריקיו ופרוג'ינו.
 
ציור 2 – "משה מגרש את בני מדין מן הבאר" , " הריגת המצרי" ומשה ובנות יתרו" – מעשה ידי    בוטיצ'לי.
 
ציור 3 – "בני ישראל חוצים את ים סוף" מעשה ידי קוסימו רוסלי.
 
ציור 4 – "משה מקבל את לוחות הברית על הר סיני ופולחן עגל הזהב" – מעשה ידי קוסימו רוסלי.
 
ציור 5 – " עונשו של קורח ובניו" – מעשה ידי בוטיצ'לי.
 
ציור 6 – " העברת מטה השלטון ליהושע ומות משה" – מעשה ידי לוקה סיניורלי.

ציורי הקיר משמאל קשורים לאירועים מחיי ישו , במקביל לאירועים מן הברית הישנה שמימין , מתחילים אף הם בסמוך לבמת המזבח.

 
 
 
ציור 1 – " טבילת ישו " מעשה ידי פינטוריקיו ופרוג'ינו.
 
ציור 2 – " ניסיונותיו של ישו וטיהור המצורע" מעשה ידי בוטיצ'לי.
 
ציור 3 – " סן פייטרו וסן אנדריאה נקראים לשליחותם הדתית" מעשה ידי גירלנדאיו.
 
ציור 4 – "דיון ההר והחלמתו של המצורע" מעשה ידי קוזימו רוסלי.
 
ציור 5 – " הפקדת המפתחות בידי סן פייטרו " מעשה ידי פרוג'ינו.
 
ציור 6 – " הסעודה האחרונה" מעשה ידי קוזימו רוסלי.
 
האפיפיור ג'ליו השני הטיל את קישוט התיקרה המקומרת על מיכלאנג'לו והעבודה נמשכה 3 שנים (1508-15122) .
 
למרות מגוון הנושאים סגנון העבודה הרמוני והומוגני. סובבים את התקרה שנים עשר נביאים וסיבילות ישובים על כיסאות שיש: הסיבילות מייצגות עולם פגאני והנביאים את תפיסת האדם והחיים על פי הנצרות. במרכז התיקרה הדמויות בעירום והאירועים המתוארים בה לקוחים מתוך סיפורי בראשית. הסדרה מתחילה מעל לדמותו של יונה הנביא. "בריאת האור", " בריאת גרמי השמיים " , " הפרדת השמיים מן הארץ" , "בריאת האדם" , " בריאת חווה" , "החטא הקדמון והגירוש מגן עדן", "קורבן נח" , "המבול" ן "שכרות נח". משני צדי הנביא זכריה " יהודית ואול ופרנו" ו "דוד וגלית" ולבסוף מעל לבמת המזבח "Giudizio Universale || - "יום הדין" .
 
מיכלאנג'לו החל את העבודה על "יום הדין" ביולי 1536 כ – 25 שנה לאחר סיום התיקרה.
היצירה דרמטית ודינמית , הדמויות הסובבות את ישו השופט המחמיר והבלתי מתרצה מחכות בדריכות למוצא פיו , ומתחת מובלים חוטאים בסירה הנהוגה בידי קרונטה ומושלכים לגיהינום , מעט מעליהם מן הענן קבוצת מלאכים מחצצרים את תרועות הצדק. לרגלי ישו נמצא את הקדושים לורנצו וברטולומיאו – פניו של האחרון הם דיוקנו של מיכלאנג'לו עצמו , אוחז בסכין ומיוסר. מעודנת מאוד דמות הבתולה לצידו של ישו
 










או


 
חדרי רפאל

קושטו בציורי קיר על ידי האומן על פי דרישת האפיפיור ג'וליו ה – 2 כאשר תכנן לעבור ממגורי בורג'ה לקומה השניה , למעונו של האפיפיור. העבודה החלה בסתיו 1508 ע"י רפאל שהיה אז רק בן 25 . האפיפיור הוקסם מכישרונו ומהשראתו של האמן הצעיר והפקיד בידיו גם עבודות אשר נתנו מלחתחילה לאמנים אחרים כמו פינטוריקיו , סיניורלי , ופרוג'ינו.

בחדר "שריפת בורגו" ציור קיר מפורסם הממוקם ליד החלון ומתאר את השריפה שפרצה בבורגו ואשר ליאונה ה – 4 כיבה באמצעות סימן הצלב.

בחדר הסמלים מצויים ציורי קיר המייצגים את ארבעת היסודות של הידע האנושי : התיאולוגיה – בציור " הוויכוח על הסקרמנט הקדוש" , בו מיוצגים האפיפיור גרוגוריו תומס מאקווינס ודנטה. הפילוסופיה – בציור " אסכולת אתונה " עם אריסטו , אפלטון והרקליטס. השירה – בציור " פרנסוס – גבעת המשוררים " , וצדק – בציור אישה חמודת סבר וציטוט בלטינית האומר כי הצדק הוא זכותו של כל אחד.

חדר אליודורו – על שם ציור הקיר הגדול " גירוש אליודורו מן הכנסייה" שממול לכניסה. "ליאונה ה – 1 חוסם את אטילה " , "נס בולזנה " "שחרור סן פייטרו מבית הסוהר ".

חדר קונסטנטינוס הושלם לאחר מות רפאל על ידי ממשיכיו. בן הציורים " מלחמת קונסטנטינוס ".

את יציעי רפאל עיצב ברמנטה ולאחר מותו קישטו אותו רפאל ותלמידים בנושאים הלקוחים מן הברית הישנה והברית החדשה.

משם נבקר בקפלה ניקולינה שקושטה בדרישת האפיפיור ניקולו ה – 5 בידי אנג'ליקו     ביאטו, המתארת אירועים מחיי סן לורנצו וסן סטפנו.
 







גלריית התמונות של הוותיקן

בחמישה עשר האולמות של בניין פיוס ה – 11 נמצא אוסף תמונות מן הזמן הקדום ועד ל- 1700 .

אולם 1 : העת הקדומה " יום הדין " מעשה ידי ג'ובני וניקולו מן המאה העשירית.

אולם 2 : ג'וטו ותלמידיו , ראויה לציון תמונה תלת לוחית – (טריפטיכון ) – " טריטיקו סטפנסקי " .

אולם 3 : ביאטו אנג'ליקו , פ. ליפה , ב. גוזולי ," סיפורי סן ניקולה" ו " מדונה עם ילד וקדושים "

אולם 4 : מלוצו דה פורלי : "סיסטו הרביעי " , " מלאכים מנגנים " חלקים מתוך ציורי קיר עתיקים.

אולם 5 : ציורים מן המאה ה – 15 " ניסים של סן וינצ'נצו פררי ". "פייטה " מעשה ידי לוקס קרנק.

אולם 6 : מדינאים. ראוי לציון "מדונה עםילד " (1482 ) מעשה ידי קריבלי.

אולם 7 : ציירים מאומבריה במאה ה – 15 ביניהם פרוג'ינו ופינטוריקיו.

אולם 8 : רפאל " הכתרת הבתולה " אותה צייר כשהיה בן 20 כתלמידו של פרוג'ינו.

אולם 9 : לאונרדו דה וינצ'י " סן ג'רולמו " יצירה לא גמורה.

אולם 10 : טיציאנו " מדונה של סן ניקולו די פררי " .

אולם 11 : ציירים מהמאה ה – 16 .

אולם 12 : מוקדש לבארוק ולציירים מן המאה ה – 17 : "ההורדה מהצלב" מעשה ידי קארבאג'ו.

אולם 13 ו – 14 : מוקדשים למאות ה- 17 וה – 18 לגדולי אמני הבארוק : פייטרו דה קורטונה , טיציאן , ורונזה וקאראצ'י.

אולם 15 : דיוקנאות.

ביציאה מגלריית התמונות (משמאל): Museo Gregoriano Profano שהועבר לוותיקןרק לאחרונה על פי דרישת ג'ובני ה – 23 מכיל יצירות רומיות מן המאה ה – 1 עד המאה ה – 3 לספירה.

Museo Pio Cristiano נוסד במאה ה – 15 ע"י la della Nozze Aldobrandine מכיל פרסקאות עתיקות שהמפורסמים  ביניהם הם ציורי הקיר של טקס כלולות רומי "נישואיי  אלדוברנדינה" שעל שמם גם נקרא האולם:

אולם מס' 12 או Cappella di Pio V , מעוטרת על ידי ג'אקובו זוקי.

המידע באדיבות ומתוך חוברת מידע מטעם משרד התיירות של רומא 




מידע שימושי

בזיליקת פטרוס הקדוש
Piazza San Pietro
00120 Città del Vaticano
+39 06 6988 3731
logo בניית אתרים