רבאט
מידע לדרך
מאת אביזמר -מחבר הספר המדריך למרוקו
רבאט (Rabat) בירת ממלכת מרוקו. ממוקמת לחוף האוקיינוס האטלנטי במערבה של מרוקו.
מקור השם הוא ריבאט – שמשמעו מקום מוגן, סגור ומבוצר.
רבאט מרוחקת 90 ק"מ מצפון לעיר הגדולה קזבלנקה, 278 ק"מ מטנג'יר, 541 ק"מ מאוג'דה, 321 ק"מ ממראקש, 198 ק"מ מפאס, 190 ק"מ מאל ג'דידה, 138 ק"מ ממקנס ו - 602 ק"מ מאגאדיר.
היא שוכנת על הגדה הדרומית של נהר בו רגרג. רבאט הנה עיר בירה באופן רשמי מיום שקיבלה את עצמאותה בשנת 1956, אך למעשה היא בירה משנת 1912, מאחר והצרפתים אשר קיבלו את החסות על מרוקו קבעו את רבאט לעיר שבה הם ניהלו את ענינייה של מרוקו.
התמצאות ברבאט
למרות שרבאט היא מטרופולין מודרני וגדול, קל בה להתמצא. כמו כל הערים העתיקות במרוקו, גם כאן העיר נחלקת לשני חלקים עיקריים העיר החדשה והעיר העתיקה (המדינה וה”מלאח”).
מרבית המקומות העשויים לעניין תיירים נמצאים במרחק הליכה, לא גדול, זה מזה.
לב העיר החדשה נמצא בשדרות מוחמד החמישי (Avenue Mohammed V) שדרה רחבת ידיים, יפה ומרשימה, בה נמצא הפרלמנט המרוקני וגם תחנת הרכבת המרכזית של רבאט.
מהשדרה יוצאים הרחובות המרכזיים האחרים של העיר החדשה.
הכניסה למדינה נמצאת אף היא במרחק הליכה ממרכז העיר, ומקסימום אפשר לקחת מונית קטנה שכאן הן צבועות בצבע כחול (blue petit taxi) אם מתעייפים.
כן תמצאו את המוזיאון הארכיולוגי והכניסה הראשית לארמון המלך בסביבה הקרובה.
מרבית בניני הממשל ורבים מהמלונות ממוקמים ב – Avenue Mohammed V או בסביבה הקרובה מאוד לשדרה. מרבית השגרירויות פזורות מזרחה , בין Avenue Mohammed V לבין כיכר אברהם לינקולין (Place Abraham Lincoln)
את העיר העתיקה והחדשה מבדילה שדרה רחבה והומה, שדרות חסן השני (Boulevard Hassan II), שמשתרעת בכוון דרום עד לחוף הים בצד אחד, וצפונית מזרחית עד נהר בו גרג (Oued Bouregreg) בצד השני.
רקע היסטורי על רבאט
רבאט, כאמור הנה בירת מרוקו, רק מתקופת החסות הצרפתית.
אולם יש לה היסטוריה ארוכה ומעניינת המשתרעת על פני יותר מ – 2.000 שנה, מהימים בהם הפיניקים והקרתגים התפרסו לאורך חופי הים התיכון והאוקיינוס האטלנטי, בהקימם מושבות ונקודות מסחר.
הרומאים באו לכאן אחריהם, והקימו יישוב בשם סלה קולוניה (Sale Colonia) בדומה לעיר וולוביליס (Volobilis), האתר הרומי ליד מקנס, אשר החזיקה מעמד הרבה אחרי התפוררות האימפריה הרומית, ולבסוף היוותה גרעין, להקמתה של "ממלכה" ברברית של שבט הברע'וטה.
ממלכה זו, למרות, שהזדרזה לאמץ את דת האיסלאם, כאשר המוסלמים הערבים הגיעו לכאן בשלהי המאה השביעית, שמרה על דרגה גבוהה של עצמאות בעניינים חילוניים ודתיים.
אך פירושם הבלתי שמרני של עקרונות האיסלאם הניאה את השליטים הערבים של אזור הפנים יבשתי, להקים כאן ריבאט (מקום סגור, מוגן מבוצר) במקום, שכיום נמצאת בו קסבת האודיה.
על מנת לנהל את המאבק ולעורר אותם, ולהביאם לחיק האיסלאם השמרני. המאבקים נמשכו שנים רבות ולשיא הם הגיעו במהלך המאה השמינית. אז, די הצליח השלטון השמרני לכפות את עקרונות האיסלאם הנוקשים.
במקביל לעיר רבאט הוקם יישוב חדש בשם סלה (sale) בצד השני של שפך הנהר, והעיר המקורית, למעשה, נינטשה. כאשר השתלטו שושלת האלמווחידון בראשות החליף "עבד אלמומין" - מייסד השושלת, על מרוקו, במחצית המאה ה - 12.
הם בנו קסבה, חדשה, במקום שבו הוקם הריבאט הישן, והשתמשו בה כאחד הבסיסים העיקריים לכיבושה של ספרד.
העיר הורחבה בידי נכדו של אלמומין השולטן "יוסוף יעקוב אלמנצור" (1184 – 1199), אשר קרא לה ריבאט אל פתיח – המבצר המנצח, היא הפכה ממבצר לעיר.
הוא בנה את שער ה - אודיה (Oudaia) המפואר של הקסבה, ביצורים אל מול הים, ואת מסגד חסן, שבנייתו מעולם לא הושלמה. אך תקופת פריחה זו הייתה קצרה, ועם מותו של אלמנצור, העיר שקעה ואיבדה במהירות את חשיבותה.
זמן מה ניסו המרינים (1248 – 1465), אך הם העדיפו את שכנתה מצפון – סלה.
רבאט הייתה, עתה, מרכז מסחרי וגם בסיס לשודדי ים (גם כאלה,יהודים ששבתו משוד בשבת!), עד שמעמדה החל להתערער, שוב. בראשית המאה השש עשרה (1502 – 1513), בשל כיבוש חלקים מהחוף המרוקני על ידי הפורטוגזים. בראשית המאה השבע עשרה התיישבו ברבאט פליטים מוסלמים מספרד, הם הקימו במקום מעין רפובליקה עצמאית של שודדי ים, וזו הפילה פחדה על הימאים האירופאים.
בשנת 1657 השתלטו על רבאט שולטנים משושלת העלאווים (השולטת עד היום), והעיר החלה מתפתחת בהדרגה כמוקד לסחר ימי, וכמושב לקונסולים זרים.
רבאט זו של שודדי הים הנועזים, שנודעו בשם סאלי רוברס (Sallee Robbers). ספינות הפירטים שהפליגו, מכאן, תקפו ושדדו אלפי ספינות סוחר, שהיו בדרכן מאסיה לאירופה, למערב אפריקה ויבשת אמריקה. במשך מרבית המאה השבע עשרה שמם של שודדי רבאט יצא לשמצה, והפחד מפניהם היה רב.
רק לקראת סוף המאה השבע עשרה העלאווים, תחת שלטונו של השולטן מולאי "איסמעיל", דיכאו את שודדי ים האלה.
מצב זה נשאר בעינו, למעשה עד ראשית המאה ה – 19 עת נשדדה האוניה האחרונה באזור (1829).
עם תחילת השלטון הצרפתי ב – 1912,קבע, מרשל ליאוטי – הנציב הצרפתי הראשון על מרוקו, את רבאט לבירה.
על מנת "לדלג" על כיסי התנגדות לשלטון הצרפתי, בבירות הקדומות: פאס, מראקש ומקנס. עם קבלת העצמאות נבחרה רבאט לשמש כבירת ממלכת מרוקו, והמלך מוחמד החמישי קבע את רבאט לבירתו. לדעתי, מאותם נימוקים שהצרפתים בחרו בה.
יהודים וההיסטוריה היהודית ברבאט
ברבאט, סחרו יהודים רק מאמצע המאה ה – 16. הם ניהלו בה את עסקיהם, אבל התגוררו בסלה הסמוכה שבה ישבו יהודים, כבר מן המאה ה- 2. תקופה ארוכה היה האזור נתון להשפעה יהודית, ובמאה ה - 8 לאחר התאסלמות האוכלוסייה המקומית, קמה ברבאט כת ברברית שנטתה ליהדות, אך היא הושמדה בידי האלמווחידון.
"אברהם בן דוד הלוי", המכונה הראב"ד (1110 - 1180). היה פילוסוף, סופר ורופא, חיבר ספרים רבים. הוא היה בן המקום, שהתיישב אחר כך בטולדו, ומת בה על קידוש השם. במחצית השניה של המאה ה – 12, ובמאות ה - 13 וה –14 פעלו בסלה הסמוכה סוחרים יהודים ממיורקה. סוחרי גנואה, ששלטו אז במסחר בעיר לא ראו בעין יפה את בואם של מגורשי ספרד בשלהי המאה ה – 15.
אחרי 1550 פרחה הקהילה, וגם יהודים מהולנד התיישבו בה. עד אמצע המאה ה –19, שימשו מספר יהודים כקונסולים של מעצמות אירופה בעיר. מישיבות רבאט יצאו תלמידי חכמים ידועים, כמו רבי חיים בן עטר (בעל אורח חיים הקדוש) שעלה ארצה דרך איטליה, רבי שם טוב בן עטר, רבי יהודה בן עטר, רבי שמואל דה אווילה, בנו רבי אלעזר דה אווילה, רבי שלום איזווי ואחרים. יהודי רבאט נמנו על מייסדי קהילות ג'יברלטר בשנת 1705, מוגדור 1765, וליסבון 1773. ב - 1790 מילט המושל המקומי את יהודי סלה ורבאט מרדיפות השולטן המזיד "מולאי יזיד" תמורת סכום של 600,000 מטילי זהב. ב - 1799 נספתה למעלה ממחצית האוכלוסיה במגפה ובכללם יהודים רבים.
ב - 1807 נכפתה לראשונה על היהודים הישיבה ב”מלאח”, ורבים היגרו לאמריקה הדרומית, והיו גם משפחות, יהודיות עשירות, שהתאסלמו. ב - 1830 התיישבו ב”מלאח” יהודים שהגיעו מחבל תלמסאן. בימי השלטון הצרפתי (1956-1912) קמו מוסדות יהודים ברבאט ובינהם בית הדין הרבני בנשיאותו של הראב"ד (ראש אב בית הדין הרבני) רבי "רפאל אלנקווה" ו"רבי יוסף בן-עטר".
בעלי שם יהודים מרבאט ר' שלום איזווי,
ר' חיים בן עטר (בעל אורח חיים הקדוש) שעלה ארצה דרך איטליה,
ר' שם טוב בן עטר, ר' יהודה בן עטר,
ר' שמואל דה אווילה, בנו ר' אלעזר דה אווילה,
ר' אברהם ברדוגו ו - ר' רפאל ביבס.
ברבאט נמנו בשנת 1947 כ - 13.000 יהודים, ב – 1970 נמנו כ – 4.000 יהודים.
אתרים יהודיים ברבאט
כיום מונה הקהילה כ –200 יהודים בלבד, העוסקים במסחר ורובם מתגוררים בעיר החדשה.
לרשות הקהילה עומד משרד לקבלת פרטים בנושאים יהודיים
טל: 03724504
מועדון קהילתי עם אפשרות להזמנת אוכל כשר ב- Rue de mellialia
טל: 037767460
תלמוד תורה, שלשה בתי כנסת (אחד ב”מלאח”) ושני בתי עלמין (אחד ישן, ב”מלאח”).
בתי כנסת: יש שלשה בתי כנסת פעילים.
"תלמוד תורה" בעיר החדשה (Vill nouvelle)
ב - Bd. Moulaay Ismael,9.
לא רחוק מהמועדון הקהילתי, מתקיימות בכל יום שלוש תפילות.
תפילת שחרית מתקיימת בשעה 06:30.
"בירדוגו" בעיר החדשה (Vill nouvelle)
ב - Rue Dar El Beida.
"ר' שלום איזווי" ב”מלאח” הישן, מיד עם הכניסה בבאב אל “מלאח”, השער נמצא בשדרות חסן השני (Ave. Hassn II)
בפניה הראשונה לפנות שמאלה עד קצה הרחוב.
בעקרון לא משמש לתפילה במשך השבוע, אלא בסופי שבוע בלבד.
מסעדות כשרות
בעיקרון אין, אך במועדון הקהילתי יש אפשרות להזמין אוכל ואף לאכול במקום, אם כי המקום פשוט וקצת חשוך.
נמצא בעיר החדשה ב - Rue de mellialia
טל: 037767460.
מוצרי בשר כשרים
לפרטים, טלפון: 037767460 .
דגים כשרים
בשוק המקורה ב”מלאח”, טרי, זול וטעים.
בתי עלמין:
ישנם שני בתי עלמין אחד ישן ולא פעיל, נמצא בתוך ה”מלאח”, בין החומות. אין גישה עם רכב.
בית העלמין השני הוא חדש, ונמצא על הכביש הראשי כאשר אתם נכנסים מכוון דרום (קזה) לרבאט בצד שמאל של הכביש.
שומר בית העלמין יענה לקריאתכם.
מה לראות אתרים ואטרקציות ברבאט
סדר הביקור באתרים ברבאט שמומלץ לבקר בהן. להתחיל בסיור פנורמי בעיר החדשה ולאורכן של החומות, רחבת ארמון המלך והקומפלקס שסביב, המוזיאון הארכיאולוגי ומוזיאון המדע בעיר החדשה, העיר שלה, מוזליאום מוחמד החמישי וחסן השני, מסגד חסן, ה ” מלאח ” וסימטאותיו, בית הכנסת של ר' שלום איזווי, העיר העתיקה קסבת אודיה, המוזיאון והגנים,תצפית על העיר סלה ,נהר בו גרג, ושפך הנהר לאוקיינוס, מסגד ללה מרים שנבנה לכבודה של הנסיכה, אחות המלך מוחמד החמישי. באב א' רווח - שער הרוחות המרשים ביותר בשערי החומה של סלה מן המאה ה – 12, קבר ר' רפאל אנקווה בסלה.
המוזיאון הארכיאולוגי
מומלץ לבקר במוזיאון זה, המצוי ליד המסגד הגדול ב – Palace Dejemma Assouna .הוא מכיל אוספים מצוינים של ממצאים פיניקיים, קרתגיים ורומיים. כמה מהממצאים הרומיים הובאו מוולוביליס, ובכללם מצבת קבורה כתובה בעברית צחה אך אחרים נמצאו בסלה.
המוזיאון פתוח בכל יום, פרט לימי שלישי, בשעות: 08:30-12:00 14:30 –18:00 .
הכניסה הנה בתשלום של כ- 10 דירהם לנוסע.
העיר העתיקה
העיר העתיקה המוקפת חומה מענינת בהרבה פחות מאשר זאת שבפאס, מקנס ומראקש, מאחר והיא רק מהמאה ה- 17. אך לפחות אין את ההטרדות האופיניות לערים האחרות, וישנן מספר חנויות שטיחים טובות.
קסבה אודיה (Kasbat des Oudaias)
קסבה זאת, הבנויה על מצוק החולש על שפך הנהר והמשקיף לעבר האוקינוס האטלנטי, היא הרבה יותר מעניינת מאשר העיר העתיקה. הכניסה הרגילה היא דרך שער אודאיה הענקי שנמה ב- 1l95 זה בערך המקום היחיד ברבאט שבו תתקל בטרדנים.
אמור להם 'שלום" אך מעבר לכך אל תשים לב אליהם ואל תאמין למילה שהם אומרים בדבר היות השער סגור או כל דבר אחר. זה מקום מאד נעים לשוטט בו ויש רק רחוב ראשי אחד, כך שאינך יכול ללכת כאן לאיבוד.
בתוך הקסבה ישנו הארמון והחמאם - בית המרחץ מהמאה ה-1 שבנה מולאי איסמעיל ועתה הוא משמש כמוזאון לאומנויות מרוקניות, וכדאי לבקר בו. התצוגה ממוקמת בשני אגפים נפרדים של הארמון, והיא פתוחה בכל יום. פרט לימי שלישי.
הארמון לשעבר מקיף את מה שידוע בתור הגנים האנדלוסיים, שלמרות שהם בצורה המסורתית של הגנים מחלק זה של ספרד. הם ניטעו בפועל בתקופת השלטון הצרפתי, מומלץ ביותר!
בסוף הביקור בקסבה יש בית קפה מרוקאי נעים ביותר הצופה על הנהר והעיר סלה.
מקומות ישיבה בשפע ומגישים שם תה עם נענע כמובן והרבה סוגים של עוגיות ממגוון טעמים וצבעים, והמחיר שווה לכל נפש. כדאי מאוד.
מתחם המוזוליאום
מתחם המוזליאום ברבאט מכיל את המסגד החדש הכלוא בתווך, ומהווים יחדיו את אחוזת הקבר ואולם התפילה.
הבניין הוא מרשים מאוד, בעל גוון לבן , וסביב לו חמש קשתות מעוטרות.
במוזליאום המלכותי נטמן המלך "מוחמד החמישי" (1962), בנו הנסיך מולאי עבדלא (1983) ובנו השני המלך "חסן השני" (1999), על מנת שהעם יוכל לחלוק להם את הכבוד הראוי להם, בכך שהביאו את מרוקו, לעצמאות מדינית ותרמו לבנייתה של מרוקו המודרנית.
המוזליאום נבנה במקום בעל חשיבות היסטורית (מסגד עתיק, ומינרט ששרד- הטור/מגדל חסן, אין קשר למלך "חסן השני") למרוקו, ובכך רצה המלך "חסן השני" לומר אמירה פוליטית "אנו בני השושלת העלווית השריפית, הנם ממשיכי דרכו של הנביא, וממשיכי דרכם של השושלות שקדמו לנו".
כמו כן, לדעתי, עצם הבחירה בראבט כבירה, ומקום קבורת המלכים מצביעה שהמלכים החדשים ביקשו לנתק עצמם מהבירות העתיקות (פאס, מראקש, מקנס), ובכך לומר לעם המרוקני, יש לנו, עתה, עיר שהיא קטנה ולא חשובה והיא מהווה עבורנו מכנה משותף, רחב מאוד, ואנו עומדים מאחוריה. אם כך, הבחירה באתר זה ברבאט הייתה מובנת.
אגב מלכי שושלת זו קבורים ברובם במקנס, ומיעוטם במראקש ועכשיו ממשיכי דרכם נטמנים ברבאט.
הארכיטקט הסיני, במקום מסויים מצאתי שהוא קוריאני "וו טיאן" שזכה במכרז לתיכנון המוזליאום, היה צריך לערב את הסגנון המוצע על ידו עם זה של המגדל העתיק, דבר שהוציא את האפשרות לעיצוב בסגנון מודרני.
הארכיטקט השתמש בכל מעלות הסגנון האיספנו מורי. כ – 400 ממיטב האומנים במרוקו נקראו לבצע את הדקורציה, בין השנים 1971-1962.
המוזליאום הוא מלבני, בעל גלריה עליונה הנתמכת על ידי קשתות, בדומה לבניה המוסלמית המסורתית.
אחרי טיפוס במדרגות רחבות, משני צידי המוזילאום, מגיעים לרחבה לא גדולה בעלת ארבע פתחים מקושתים בעלי דלתות ברונזה כבדות ומעוצבות. בפתחים נצבים חיילי משמר המלך במדים צבעוניים (אפשר לצלם ולהצטלם עימם).
נכנסים דרך אחד הפתחים אל גלריה, המאפשרת מבט מטה לקומת הקרקע שבה אחוזת הקבר. רק בני המשפחה המלכותית, מכובדים ונציגים רשמיים של מדינות זרות רשאים לבקר בה. במרכז נמצא קברו של "מוחמד החמישי", ומשני צידי הקבר נמצאים הקברים של בניו.
המצבה שהונחה על קברו של "מוחמד החמישי, מקורה מאבן מסוג אוניקס (סוג שיש) לבן שהובא מפקיסטן, ועובדה על פי תוכנית של המעלם (בעל המקצוע) "עבאד אלכרים" מפאס.
רצפת האולם עשויה שיש, ועליה (סביב האולם) מונחים 37 עמודי נחושת, ובראשם דגלים בצבעי אדום ירוק בעלי רקמת זהב במרכזם, המציינים את מחוזותיה של מרוקו המחוייבים, כולם, לשלטון המרכזי. בקצה המרוחק של האולם נמצא באופן קבוע חכם מוסלמי הקורא פאסוקים מן הקוראן.
המעטפת הדקורטיבית המקיפה את ארבעת קירות האולם, הן בסדר המסורתי, קודם יש את הז'ליג (סוג של קרמיקה) ובה מוטיב של פרחים.
מעל יש טייח שעובד על ידי תערובת של גבס ופתיתי שיש, כך שיראה כמו תבליט של קשתות מצופות, ומעל כפת עץ מהגוני, חרוטה בדוגמאות של עלים ומצופה זהב בצורת עלים, ובמרכזה תלויה נברשת ברונזה וזכוכית צבעונית, במשקל של למעלה מטונה וחצי.
בין הקשתות ישנן חלונות, שדרכן נשקף אור יום לבסיס הכיפה, המצופה באריחים ירוקים.
במוזוליאום יש חדר תצוגה סביב למרפסת, שבה יש מזרקה מרכזית שגם היא מקושטת בז'ליג. כן, יש במקום מסמכים המצביעים על עברה ועל ההיסטוריה של מרוקו, ובמיוחד על תקופת שלטונו של "מוחמד החמישי".
מבנה מרשים זה, הינו עדות ליכולת של בעלי מלאכה מרוקנים לעשות שימושים באומנות המרוקנית המסורתית, ומהווה מאיץ לפיתוח ובנייה בסגנון דומה בעתיד.
כעבור כמה עשרות שנים נכנסו המרוקנים לפרוייקט הבניה של מסגד חסן השני בקזה, בעיקר, בגלל הצלחתם כאן, ובכמה בנינים נוספים.
מגדל חסן (Tour Hassan)
ההיכר הבולט ביותר של רבאט הוא מגדל חסן, המשקיף על הגשר החוצה את שפך הנהר לסלה. בנית צריח ענקי זה - שהיה מיועד להיות הגדול והגבוה בעולם המוסלמי התחילה ע"י הסולטן יעקוב אל-מנצור, אך ננטשה עם מותו כעבור ארבע שנים. למרות שהמגדל עדיין עומד על תלו, לא נשאר כמעט זכר למסגד שלידו.
באותו מקום נמצא המוזוליאום (קבר) של מוחמד החמישי, אביו של המלך הנוכחי.
הכניסה כאן חופשית, אך עליך להתלבש בצניעות באם ברצונך להיכנס למוזוליאום.
בנוסף קבור במוזוליאום לצד קבר המלך גם קבר בנו. לכל אחד מארבעת הצדדים דקורציה משלו, המעניקה לו תחושה שזה יותר גדול מכפי שהוא, ממנו ניתן לאמור שלום לרבאט.
במאה ה12- יעקב אל מנצור משושלת אלמיוחדין בונה את הקטוביה במראקש, בסביליה שבספרד את חרלדה, ביחד עם מגדל חסן הם מהווים זיכרון חי של שושלת אדירה זו.
קניות ושווקים ברבאט
שוק פשפשים
בתוך המדינה, לחצות את ה”מלאח”, דרך Rue du Mellah עד הסוף, שם תפגשו עם שוק מעניין זה. לחובבי מציאות, כדאי.
שוק פירות, ירקות ומה שבינהם לאורכו של ה - Rue du Mellah
שוק דגים
בכניסה ל”מלאח”, בסמוך לביה"כ של ר' שלום איזווי. עם הכניסה בבאב ל”מלאח” לפנות ימינה. השוק מקורה ו – "ריחני".
שוק של המדינה החשוב ברבאט.
יש לו שתי כניסות האחת משדרות "חסן השני" והשני ליד קסבת אודייה. בשוק תמצאו את כל המוצרים שפגשתם או שתפגשו בסיורים שלכם בשווקים, ובהם שטיחים, כלים מחרס מתכת וברונזה עבודות עץ ועוד.
אני כחובב לחם מושבע לא מפספס את המאפיה הנמצאת בקצה שו הפשפשים על מסלול ההליכה שלכם (תשאלו בערבית "פיין הוא אה ל – פראן" דל חבז', כלומר היכן הוא התנור של הלחם).מאפיה זו מתמחה בלחם שעורים משובח ובמיני מאפים מיוחדים.
מרכזי קניות
כל מרכז העיר, בסביבות שדרות "מוחמד החמישי" (Blv. Mohammed V) הוא מרכז קניות אחד גדול.
רבאט מידע שימושי
הגעה אל רבאט ניתן להגיע באמצעות טיסות, רכבות אוטובוסים ומוניות. התחבורה הציבורית.
יש shuttle train service מקזבלנקה, ורכבות מטנג'ר, פאס, מקנס ומראקש.
באוויר
ברבאט יש שדה תעופה בין לאומי, הקרוב מאוד לעיר, ומשמש גם לטיסות פנים.
אבל לרוב הטיסות הבינלאומיות נכנסות ויוצאות בשדה התעופה Mohammed V בקזבלנקה.
שדה התעופה של קזה Mohammed V נמצא במרחק של כ- 90 ק"מ דרומית לרבאט.
טל' של השדה בקזה 022539140/022539040.
ברבאט וודאי בקזה תמצאו את כל השרותים המקובלים בכל שדה תעופה בינלאומי.
רכבות
חב' הרכבות של מרוקו O. N. C. F. מפעילה שתי תחנות רכבת ברבאט.
אחת, זו, המרכזית נקראת Ville והיא נמצאת ב - Avenue Mohammed V, והשניה נקראת Agdal ונמצא בכניסה הדרומית לעיר.
הרכבות היוצאות (והנכנסות) מרבאט מגיעות לכל אותן ערים, שיש להן קו מסילת ברזל ותחנת רכבת, או בסמוך אליהן
ובהם; קזה (כשעה ורבע נסיעה. המהירה עושה את הדרך ב – 55 דקות בלבד)
לטנג'יר (כ4.5- שעות)
למראקש כ5.5- שעות
למקנס (כ2.5- שעות)
לפאס (כ4- שעות)
לאוג'דה
כ10-שעות והן עוצרות בשתי התחנות.
ככלל, ומנסיון שלי יש לכם רכבת אחת, לפחות, לעיתים יותר, שיוצאות בלילה לאותם קווים ארוכים.
קחו בחשבון שתיצטרכו להחליף רכבת באחת או יותר תחנות ביניים. היו ערנים, שאם לא כן תגיעו למקום אחר!
החב', גם, מפעילה קו רכבת לשדה התעופה מוחמד החמישי בקזה וחזרה.
משך הנסיעה כשעה וחצי, מאחר והרכבת עוצרת בתחנות ביניים בקזה. לעיתים תצטרכו להחליף רכבת בקזה.
הרכבת מביאה אתכם עד מתחת לטרמינל.
רכבת ראשונה מרבאט (Ville) יוצאת בשעה 06:35 ואחרונה ב20:00-.
רכבת ראשונה משדה התעופה (Mohammed V) יוצאת בשעה 07:15 ואחרונה ב23:30-.
למידע , עידכונים ופרטים נוספים, לגבי לוח זמנים מדוייק, התקשרו לטל' הבאים של חברת הרכבות:
ברבאט /037736060 037774747
בקזה /022339684 022220525/0222243818
אוטובוסים
להגיע או לעזוב את רבאט באוטובוס זו, בהחלט, טירדה.
תחנת האוטובוסים המרכזית נמצאת בכיכר זרקטוני (Place Zarcktuni) המרוחקת כ - 3 ק"מ ממרכז העיר, ותזדקקו לאוטובוס שרות או למונית קטנה על מנת להגיע למרכז העיר.
עניין לא פשוט בשל התחרות העזה המתנהלת, כאן, על כל נוסע בין נותני השירותים להסעה ואלה המארגנים והאחראים לכך. הערה והמלצה, אם אתם מגיעים באוטובוס או מונית, ויש באפשרותכם לרדת בסאלי, העיר השכנה, זה עדיף.
מכאן רבאט קרובה יותר ותוכלו לקחת מונית קטנה וזולה.
אוטובוסים יוצאים מכאן לקזה, סאלי, קניטרה, טנג'יר, מקנס ופאס, ארשדייה, טאזה ואוג'דה, ולמראקש.
בתחנה המרכזית יש מסוף של חב' C.T.M. .
תוכלו לנסוע מכאן ליעדים שהחברה (הגדולה במרוקו) מפעילה, לעיתים תצטרכו לשלב קווים להמשך הנסיעה.
לחברות האוטובוסים האחרות יש גם משרדים כאן. חלקן נותנות שרות טוב, ואחרות פחות.
לפני שאתם רוכשים כרטיסים, וודאו מה רמת האוטובוס והאם יש לכם מקום ישיבה.
כרטיסי נסיעה תמצאו בקופה וגם אצל הסדרנים בעליה לאוטובוס.
כדאי להזמין מקומות מראש, ולשלם מראש על מנת שישמרו לכם מקום ישיבה וודאי.
מוניות גדולות
מוניות שרות גדולות (grand taxis) ברבאט יוצאות מכמה מקומות, שרות בתדירות גבוהה לקזה תמצאו ברחבת הכניסה, שליד התחנה המרכזית.
שרות לפאס, מקנס וסאלה תמצאו בבשדרות חסן השני סמוך למלון בו גרג (Hotel Bou Regrg)
מוניות גדולות מיוחדות
תמצאו בכל מקום בעיר. ישנן תחנות בכניסה לכל המלונות ברמה של 4 כוכבים ומעלה. בעיר באוטובוס
ישנם אוטובוסים הנוסעים בין חלקי העיר, למעט בתוך המדינה, כמובן.
קו מס' 30 נוסע מהתחנה המרכזית לעיר, ובחזרה.
לדעתי, תגלו במהרה שההליכה ברגל היא הנוחה ביותר.
במונית
אם החלטם לוותר על רעיון ההליכה, קחו מונית קטנה Petit taxi) הצבועה כאן כחול.
וודאו שהוא מפעיל את המונה. כך תמנעו מכאבי ראש מיותרים.
הנסיעה בתוך העיר לא צריכה לעלות יותר מאשר 10 דרהם, לתחנה המרכזית אולי המונה יצביע על 13 דרהם.
משרד מידע לתייר
ישנם שני משרדים ברבאט שבהם תוכלו למצוא מידע ומפות.
משרד ה – O.N.M.T.
נמצא ב - Ave. Al Abtal T037681531
משרדי נסיעות:
Supratours
בכתובת , 10, Rue A. El Ghafiri
T 037776520
Supratours
Gar Rabat Ville
T 037208062
השכרת רכב
כן, תמצאו משרדים של חב' מקומיות להשכרת רכב, הפזורים ברחבי העיר, ולחלקם אף יש משרדים בחלק מהמלונות הגדולים. המחירים לא סופיים ואפשר לנהל משא ומתן.
לוודא תקינות הרכב ומצבו הפיזי, הביטוח המקיף ונושא אי הגבלת ה- ק"מ, ולוודא שהם כלולים בתוך החוזה.