ראש פינה




סיור לאורך רחוב הראשונים סיור רגלי ברחובות ובין בתיה הראשונים של ג"עוני. ניתן לסייר כאן לאורך כל שעות היממה באופן חופשי, לאורך הרחוב שלטי אינפורמציה, ציטוטים וצילומים המאפשרים ביצוע סיור מעמיק


.






  אתרים ומקומות לטיול בראש פינה

 המשך הטיול בראש פינה

מאת מוריה גבסי מורת דרך בישראל

סגנון הבניה במושבה:

ברחוב הראשונים בולט הבית הגדול המייצג את מיקומו של הכפר ג"עוני.

הרחוב סלול ובנוי, זהו רחוב הראשונים, וכאן בנו המתיישבים הראשונים את בתיהם בשנת 1882.  
הבית הגדול שמצוי כאן לא היה קיים אז, שכן הוא נבנה רק בשנות השלושים של המאה ה- 20.

כפי הנראה הבתים שאנו רואים כאן מייצגים את הבתים הראשונים. לא בטוח שהם נבנו מאבן איכותית כמו שרואים כאן, אלא סביר יותר להניח שהמתיישבים בנו בתים בצורת חושות. הבתים הללו שופצו ונבנו בצורה קצת יותר מודרנית ואיכותית ברגע שהברון פרש את חסותו על המושבה בשנת 1883. 

הבנייה בסה"כ צנועה, במיוחד אם משווים אותה לבתים ברחוב המייסדים שבזיכרון יעקב. שתי שורות של בתים צמודים, מרווחים למדי, אבל בהחלט במתכונת אחרת מאשר בתי זיכרון יעקב.  
ככל הנראה יש לכך שתי סיבות: א. התחילו כאן יותר צנוע. ב. מדובר על מושבת ספר. הדרך לכאן היתה בכלל דרך בירות, לאורך הליטני ודרך מרג" עיון- עד שנסללו דרכים שחיברו את המושבה למרכז הארץ.  
רק כאשר הברון הגיע לבקר במקום פרצו עבורו דרך עפר.  
לפני כן חיו בקיץ באבק ובחורף בבוץ. בסוף שנות ה- 20 פלוגות של אנשי בית"ר- מגיעים אל המושבה ושואפים להשתלב ביישוב חקלאי, מקום להכשרה ופרנסה.  
בשנות ה- 20 מוקמים קיבוצים ומושבים עבור תנועות הפועלים.  
חברי בית"ר מוצאים את הבית הנוח במושבות העליה הראשונה ומתיישבים בחלקן, כשהם מרוחקים מבחינה אידיאולוגית מהתנועות הסוציאליסטיות של בני העליה ה- 2. הם יושבים כאן ופועלים בחקלאות בעונות הבוערות, וכאשר אין עבודה מועסקים בסלילת מדרכות ודרכי סולינג. חוצבים אבנים, מפלסים בינהם חצץ ועוברים במכבש.

כבר בשנות ה-20 הרחוב הזה ניטש. ברגע שהברון התחיל לתמוך בתושבים ורווח להם, הם יצאו מהרחוב והחלו לבנות לעצמם בתים בחלק המזרחי יותר של המושבה, ותהליך זה של נטישה הגיע אל סופו בשנות ה-20.

בגלל המרחק מן הדרכים הראשיות ההמושבה בראשית ימיה היתה מושבת ספר.
צורת בניית הבתים גם הקנתה לתושביה ביטחון מסוים - כמו בריחניה ובמשכנות שאננים בירושלים.
בית אחד מוארך המקנה חסכון במקום, הגנה ושמירה.








הבית האמריקאי בראש פינה
    

אחד מהבתים משמש כיום כמרכז טיפולי לילדים, והוא נקרא בפי הראשונים "הבית האמריקאי".

אחד מערביי ג"עוני עזב את הארץ בסוף שנות ה-20 ונסע לאמריקה. הוא התעשר שם אבל המשיך להתגעגע לארץ ולבסוף החליט לחזור הביתה, לג"עוני. הוא חזר לכאן בשנות ה-30 ובנה לעצמו בית גדול ומפואר שחרג מכל פרופורציה - גם עבור המושבה היהודית וגם עבור הכפר הערבי שישב כאן. הוא חי בבית הזה עד 1948.

עד 1948 חיו ב"געוני כ- 500 יהודים לצד כ- 3500- 4500 מוסלמים ונוצרים. הם חיו ביחסי שכנות טובה.



מצפה נמרוד

זהו אתר הנצחה לזכרו של נמרוד שגב שנהרג במלחמת לבנון השנייה.

נמרוד נפל בקרב בדרום לבנון כשהטנק שלו, שחיפה על טרקטורים שסללו ציר תנועה חדש בכפר עייתה א-שעב, נפגע ממטען צד ומיד לאחר מכן ספג טיל נ"ט. מפיצוץ הטיל והתחמושת שהייתה בטנק נהרגו נמרוד וכל אנשי צוות הטנק. מהמצפה ישנה תצפית יפה (ביום בהיר) לכיוון לבנון, רמת הגולן והחרמון.



הרס בתי הכפר ג"עוני

מאורעות הדמים ב- 1929 ושנות המרד הערבי 1936 - 1939 לא השפיעו על מערכת היחסים החמה בין שתי האוכלוסיות.
במהלך מלחמת העצמאות לא היו גילויי איבה מצד ערביי ג"עוני כלפי היהודים, וכשהם קמו ועזבו, כנראה בהנחיה של הצבא הסורי, יהודי ראש פינה ביקשו מהם לא לעזוב, אולם הם עזבו ללבנון ולא שבו מעולם.
חלקם המועט חיים בכפרים בגליל (ראמה), חלקם במחנות פליטים בלבנון. בתי ג"עוני, כמו גם בתי כפרים ערבים נוספים במדינה, נהרסו בשנות ה-50 בהוראתו של בן גוריון, כדי למנוע את חזרת תושביהם אליהם.

ה"בית האמריקאי" נותר על כנו, ומשמש כיום כמרכז טיפולי לילדים אוטיסטים "מפנה".
בשנים האחרונות, עם הכרזתה של ראש פינה כאתר לאומי שכל המרכז העתיק שלה מיועד לשחזור, הוחלט לשחזר גם את רחוב הראשונים, ולאט לאט העבירו אותו לידי אנשים שהחלו לשפץ ולבנות בו, בתנאי שישמרו על צביונו המקורי.





 
רח" החלוצים והראשונים: בתים בחסות הברון רוטשילד
סיור רגלי ברחובות המושבה מהנקודה הגבוהה ביותר (מצפה נמרוד) ועד מתחם "בית הפקידים". את הסיור ניתן לערוך לאורך כל שעות היממה ולספר את סיפור הבתים והמשפחות, מבלי להכנס לבתים עצמם. ל"בית הפקידים" 

 
מלון אלטר – שוורץ – בית המלון הראשון במושבה ראש פינה

משפחת אלתר-שוורץ היתה אחת המשפחות הצפתיות שהגיעו הנה כבר ב-1787 במסגרת הקמתה של גיא אוני, נשארה כאן והצטרפה אל המושבה ראש פינה- כמו משפחת פרידמן. אב המשפחה היה הקניין של הברון, שגויס למנגנון הפקידות של הברון.
הוא צבר לעצמו הון קטן מכספי הפיצויים שקיבל עבור תקופת עבודתו אצל הברון רוטשילד והחליט לפתוח בשנות ה-90 של המאה ה-19 בית מלון קטן- כנראה בית המלון הראשון בהתיישבות היהודית בא"י.
בקומה התחתונה של המבנה גרה המשפחה, וחדרי האירוח היו בקומה העליונה. בין האורחים במלונו היו מפורסמים
כמו יוסף טרומפלדור והרב קוק.


בית ראובן פייקוביץ אביו של יגאל אלון.

לאלתר-שוורץ היתה בת בשם חיה-עטל שוורץ והיא התאהבה בפועל צעיר שהגיע למושבה והתיישב בה בראשית המאה
ה-20- ראובן פייקוביץ.
נרקמו ביניהם קשרי אהבה- כנראה למגינת לבו של אביה- והם נישאו והשתתפו בניסיון להקים מושבה קצרת ימים לא רחוק מכאן- מחניים.
פייקוביץ" התגלה כאדם עקשן מאד, חרוץ ואמיץ, וכאשר מחניים ננטשה הוא לא היה מוכן לעזוב אותה, עד שחמו, אלתר-שוורץ הזקן, ירד אליו והתחנן שלפחות ייתן לאשתו ולילדיו (של פייקוביץ") לשוב לראש פינה.
הוא התרצה, ולאחר תקופה שב גם הוא לראש פינה. עם הקמתה של מסח"ה – היא כפר תבור - ב-1908, הוא קיבל שם מהברון חלקת אדמה. שם נולד הבן הצעיר במשפחה- יגאל פייקוביץ"- לימים יגאל אלון.

חיה מתה בדמי ימיה ובעלה ראובן לא נישא שנית. עם השנים עזבו כל בניו את כפר תבור והוא לא הצליח להחזיק במשק לבדו.
בלית ברירה הוא עבר לבנימינה והתגורר עם משפחת בנו מרדכי. הוא נפטר בגיל 91 ונקבר בבנימינה.

 
"בית המורה" וביה"ס הראשון במושבה  - יסוד אגודת "שפה נכונה" ע"י הרב שו"ב

המורה הראשון שחי כאן ולימד בביה"ס היה לא אחר מאשר הרב דוד שו"ב, שייסד אגודה בשם "שפה נכונה", ופיתח את מה שלדעתו
היתה שפה עברית נכונה שאפשר יהיה ללמד בה.
כאן כנראה נאמרו לראשונה המלים "כפל", "חילוק", "חיבור" ו"חיסור", שהיו חידושים שהרב דוד שו"ב חידש בשפה העברית כדי ללמד חשבון בבית הספר.



ביה"ס החדש, המורים וילקומיץ ואפשטיין מפתחי ה"עברית הגלילית" והחייאת השפה העברית

בסוף שנות ה-90 הקים הברון במושבה בית ספר חדש, מאחר ובית הספר הישן כבר לא הספיק לצרכי המושבה שהלכה וגדלה. המורה המיתולוגי של בית הספר היה חיים וילקומיץ, יליד ליטא, שהגיע לראש פינה לאחר תקופה של עבודה חינוכית בזיכרון יעקב ובמטולה.
בית הספר הישן הפך לבית המורים. וילקומיץ, יחד עם המורה יצחק אפשטיין, היו מפתחי ה"עברית הגלילית", שבה השתמשו בבית דגושה, ולהם מיוחס המשפט הידוע:
"שבעים זבובים לבנים מסתובבים מסביב לכד הלבן" (יש להגות ב-ב" דגושה).
השניים פעלו יחדיו להחדרת השפה העברית בקרב תלמידיהם כבסיס לכל מערכת הלימודים בבית הספר (באותה תקופה פעלו אליעזר בן יהודה וביאליק להחיאת השפה העברית).

עד אז התנהלו הלימודים ב"חדר" דתי, והמעבר לשיטתו של וילקומיץ עורר ויכוחים רבים. הרב קוק, שהגיע באחד הימים לביקור במושבה, נשא דרשה בבית הכנסת ופנה אל שומעיו ביידיש. וילקומיץ, שהתרעם על כך, ליבה מיד את הוויכוח שנבט סביב השאלה:
מי רשאי ללמד את בני ישראל? היו שתמכו בהמשך השיטה הישנה וקבעו שרק הרבנים מוסמכים להיות מורים, אך וילקומיץ לא נרתע והמשיך בדרכו ובהקניית השפה העברית דרך מקצועות הלימוד השונים.
אפילו עבודת הגינה ושיעורי המוסיקה נלמדו בעברית. 

בזכרונותיהם ציינו וילקומיץ ואפשטין שהם לימדו עברית בהגייה ספרדית (המזרח והספרדיות נתפסו בעיני בני העלייה הראשונה והשנייה כגרעין האמיתי שבו צריך לעסוק. ולא ההוויה האשכנזית ממנה באו).

 
בית הרופא

הרופא לא ישב כאן כל הזמן. אלא הסתובב בין המושבות. (על הרפואה באותה תקופה אפשר לקרוא בספר זיכרונותיו של הרופא חיסין).

 


מערת שלמה בן יוסף

שלמה בן יוסף מעולי הגרדום בעכו אשר נתפס ונעצר לאחר נסיון ההתנקשות שלו ושל חבריו באוטובוס ערבי כנקמה לפיגוע ערבי. המערה שימשה למעשה כמחסן של בית הפקידות, וכאן הסתתרו בן יוסף וחבריו לאחר ההתנקשות.

 
מאורעות 1939 - 1936

ביוני 1938 הסתתר כאן במערה  ונתפס ע"י הבריטים שלמה בן יוסף, ראשון עולי הגרדום מקרב אנשי בית"ר. אחריו עלו לגרדום עוד 11 אנשי אצ"ל ולח"י במהלך תקופת המנדט. תלייתו של שלמה בן יוסף בתקופת מאורעות 36 – 39 .  במרץ 1938 הותקפה מונית שהסיעה נוסעים יהודים שירדו מצפת לראש פינה ע"י חוליית חבלה ערבית.
נוסעי המונית, כולל נשים וילדים, נהרגו כולם וכפי הנראה הנשים אף נאנסו לפני מותן. היתה גם התעללות בגופות, והדבר עורר גל נורא של מחאה בקרב היישוב היהודי - אי אפשר להמשיך ולהבליג.
ב- 16 באפריל 1938 שוב היתה פגיעה באוטובוס יהודי - שוב הרוגים יהודים באזור הזה, וגל המחאה גבר.





  צימרים ואירוח



צימר ראש פינת נוי ראש פינה

צימר מומלץ בראש פינה-ראש פינת נוי.  לחצו לאתר 






















אטרקציות באזור










  מה עוד באזור



מה יש עוד באזור




קצת היסטוריה

יסוד גיא אוני:

בשנת 1875 קמה בעיר צפת אגודה של צעירים מבני הישוב הישן ובראשם אליעזר רוקח. 
רוקח היה קרוב משפחה של הרב ישראל ב"ק, שכבר בשנות ה-30 של המאה ה-19 ביצע ניסיון ראשון מסוגו להתיישב התיישבות יהודית חקלאית בג'רמק (הר מירון), תחת השלטון המצרי האוהד של מוחמד עלי ואיברהים פחה. 
כאשר המצרים מסולקים מהארץ בסוף שנות ה-30, גם הרב ישראל ב"ק נאלץ לעזוב את הג'רמק וחזר לצפת, משם המשיך לירושלים. לימים הוא ייסד את בית הדפוס הראשון בארץ ישראל.

 

אליעזר שוחט מייסד גיא אוני:.

אליעזר רוקח ארגן סביבו מספר משפחות, ברובן אשכנזיות, ביניהן משפחת פרידמן ומשפחת אלתר שוורץ 
ומשפחת קלר. סה"כ כ-10-15 משפחות, רכשו אדמה מערביי הכפר ג'עוני, שישב על הגבעה, בזיקה למי הנחל. הכפר ג'עוני בשלהי המאה ה-19 מנה מספר מאות תושבים, שברשותם היו אלפי דונמים של קרקע. 
מהם רכשו יהודי צפת כ-4000 דונם של אדמה, חלקה אדמת הר וחלקה אדמת מישור, וירדו הנה בשנת 1878 והתיישבו בצמוד לכפר ג'עוני. הרעיון של רוקח וחבריו בהקמת החווה חקלאית 'מאסנו בלחם העצבים (עצבות) שאכלנו', בעל המאה הוא בעל הדעה. אינם רוצים להיות תלויים בכספי החלוקה, אלא מתפרנסים
מיגיע כפיהם.

גם מסיבות בטחוניות (הביטחון באותה תקופה היה מעורער, והיהודים הרגישו הרבה יותר בטוחים לשבת צמוד לכפר הערבי ולחסות בצילו של המוכתר) וגם בגלל שהעות'מאנים לא נטו לאשר הקמתם של ישובים חדשים - היה הרבה יותר קל להרחיב ישוב קיים מאשר לבנות ישוב חדש. 
לכן היהודים חיו כשנה צמוד לכפר הערבי ג'עוני, בחושות עשויות בוץ, כפי שגרו ערביי הכפר.

כעבור כשנה בני החבורה הגיעו לפת לחם. הם היו מנודים בצפת החרדית השמרנית, שלא ראתה בעין יפה את יציאתם לחקלאות וליצירת יהודי חדש (אפשר לקרוא על כך עוד בספרה של שולמית לפיד, "גיא אוני"), ואחרי שנה הם נשברו לחלוטין. רוב המשפחות, מלבד המשפחות אלתר-שוורץ, פרידמן וקלר, השאירו איזשהו מאחז קטן, ירדו לכאן עונתית והמשיכו לשמור על קשר עם המקום. 
האדמות עדיין נשארו ברשותם, אבל הם נסוגו חזרה אל העולם החרדי בצפת ואולי גם למקומות אחרים. בשנת 1879 אין יותר יהודים פרט לאותן שלוש משפחות.



עלית הרב שו"ב מרומניה (1882) – התישבות ויסוד המושבה :

המתיישבים הראשונים הם אנשים דתיים, שומרי תורה ומצוות (במושגים של היום היה אפשר להגדיר אותם כ"חרדים").
מתיישבים אלו מגיעים מרומניה, שם ישבו שתי קבוצות יהודים מהעיירות הסמוכות גלץ ומוינטש. משפחות דתיות-מסורתיות, כ- 30 משפחות בכל אחת מהקבוצות. בין הקבוצות ישנם קשרים והם מטפחים את רעיון 'שיבת ציון'.
הם מתארגנים ומוכרים רכוש, קונים כלי עבודה וזרעים בכדי להתיישב בארץ ישראל. שולחים נציג מטעמם  - את הרב דוד שו"ב. שו"ב היה מנהיג הקבוצה והוא מורה, רב שוחט ובודק כשרות.
חברי הקבוצה שולחים אותו לפלסטינה, וכאן הוא מסתובב מספר חודשים, בהיותו נתין רומני. הוא מגיע לעיר הקודש צפת. שם מספרים לו כי יש בסמוך אדמה שנקנתה ע"י יהודים ויש עליה אישור רשמי.
דוד שו"ב יורד מצפת לראש פינה, רואה את המקום וכותב לחברי הקבוצה שמצא מקום. מתוך דבריו של הרב דוד שו"ב, כפי שפורסמו בספר זיכרונותיו, "זיכרונות מבית דוד" (מופיע בספרו של אברהם יערי, "זיכרונות ארץ ישראל"):

"ביום י"ט לחודש כסלו שנת תרמ"ב יצאתי מהעיר מוינשט . כל בני העיר ליוו אותי בברכה ובתקווה שאצליח . נסעתי מביתי 
למרות שאשתי היתה בחודש התשיעי להריונה. ארבעה ימים אחרי נסיעתי קיבלתי בדרך, בעיר גלץ, טלגרמה שאשתי ילדה בת. בני היחיד הוא 
הדוקטור דוד זל, היה אז בן שנתיים. להוצאות הנסיעה נתנה לי החברה [חובבי ציון] שלוש-מאות פרנק. כמובן שההוספה היתה מכיסי.

האוניה שנסעתי בה מקושטא לבירות היתה אוניה רוסית מלאה נוסעים רוסים [מה שמעיד על תנועת צליינות גדולה מרוסיה לארץ בימים אלה] ואנשי צבא תורכיים. הניקיון על האוניה היה מתחת לכל ביקורת. סבלתי מזה מאד.
רק שני יהודים היינו על האוניה: אני וזקן אחד 
ששב מחוץ לארץ לצפת".

לאחר ששו"ב הגיע לצפת, הוא כתב: "בצפת לא היה כל מלון. כביש לא היה עוד. עגלות לנסיעה- בל ייראה ובל יימצא. אלה אשר
באו אל הארץ להתיישב, או יותר נכון- להיקבר בה, כי רק זקנים וזקנות באו לצפת, החמרים היו מביאים אותם מבירות או מחיפה רכובים על גבי 
חמורים ופרדות, ובהגיעם לצפת היו שבורים ורצוצים באפס יכולת להזיז איבר מנסיעתם ברכיבה יומיים מחיפה או ארבעה ימים מבירות לצפת. 
החמרים היו מניחים אותם ואת חפציהם באמצע המגרש לפני העיר [בחאן אל יאהוד] הנקרא "מגרש היהודים" או "מגרש הפחמים", ששם 
היתה המזבלה העירונית הגדולה, ואז יבוא שמש הכולל לקחת מכל נפש מס מסוים. בשביל מה ומי היה המס הזה, לא ניתנה רשות לשאול. והמסכנים היו מוכרחים לתת. וככה שכבו האנשים הזקנים ברחוב עד שבא איזשהו מודע או קרוב או מכיר והכניס אותם לאיזה בית.

… בבואי לצפת נכנסתי לבית דודי הרב ואצלו התאכסנתי, כי בכל העת עמדתי עימו בקשרי מכתבים על אודות הישוב ועל אודות נסיעתי.
והוא הורה לי הדרך בה אלך. בבית דודי הייתי מוכרח לישון על מיטת אבנים, כי לוקסוס של מיטת עץ או ברזל עוד לא 
הרשו להם בני צפת, במיוחד דודי שבביתו שררה העניות בכל תוקפה".

… "בעת ההיא, בהיותי עוד בחוץ לארץ, בא לעירנ ו איש יהודי מצפת, איש פשוט ותמים, וסיפר לי לפי תומו שבסביבות צפת נמצאים הראויים מאד בשביל התיישבות יהודים. היהודי הזה הביא עימו מברכת הארץ, ממינים שונים, ובייחוד שמן זית. הוא חילק מזה בין ידידים ומכרים, וכמובן לא קיפחו את שכרו ושילמו לו בעין יפה והעניקו לו מנות [מתנות] יפות. זכות גדולה נחשבה לאדם שזכה להשיג איזה חלק ממה שהביא האיש. גם אנוכי לא הזנחתי את שעת הכושר והשתדלתי להשיג ממנו מעט שמן זית".

 


הרב שוב בא במשא ומתן עם הערבים בעיקר, בעלי הקרקעות, לגבי רכישה אפשרית של קרקע. הוא מדווח שיחסם של הערבים אליו היה מאד אוהד וידידותי. הוא שלח טלגרמות למוינשט כדי לעדכן את חברי הקבוצה ששלחה אותו, ומתאר איך כל טלגרמה לקחה חודש, מה שגרם לתנועה שלו בארץ להיות איטית מאד. בסופו של דבר הוא הגיע לר"פ, וכתב כך:

"אחרי שראיתי את הכפר, ג'עוני, ואת שלושת המעיינות העוברים בה, חקרתי על אודות מחיר האדמה, מצא המקום חן בעיני והודעתי את העניין לחברה שלי. היה עלי לחכות לתשובה מהאגודה שלי ולראות איך להתנהג. והדואר היה בלתי מסודר כל כך, שעברו שני  חודשים ויותר עד בוא התשובה למכתב מארץ ישראל לרומניה. ומשרד לטלגרמות טרם היה בצפת, בינתיים נסעתי לטבריה לתור בסביבותיה אליו אדמות שהציעו לי. הציעו לפני את אדמות אבו שושה, כפר חטים ועוד. באותו זמן שהייתי סובב לתור את הארץ נוסדו ברומניה על יסוד המכתבים ששלחתי אגודות רבות ליישוב ארץ ישראל. המרכז היה בעיר גלץ, נקראה אסיפה כללית של באי כוח כל האגודות ברומניה, ובה הוחלט לשלוח צירים לארץ ישראל  ולחקור את הארץ ולהתייעץ עמי פה בנוגע לענייני הישוב".

"… הכפר ג'עוני עומד כידוע בשיפוע הר, מול הר הנקרא בפי הערבים "הר כנען", והם מראים מקום אחד על פסגת ההר ששם קברו של כנען. גובה ההר הוא למעלה מאלף מטר מעל פני הים התיכון. הכפר ג'עוני הוא מהלך שעה מהעיר צפת. שלושה מעיינות מים חיים יוצאים בנחל שבין ההר שעליו עומד הכפר ובין הר כנען. המעיינות יוצאים למעלה מן הכפר בגובה שלוש-מאות מטר ומשקים את הגנות והפרדסים שבנחל, ולכן מצאתי כל טוב הוא המקום עבור חברתנו. אדמת הכפר מעורבת באדמת הרים ומישור, כי ההרים עומדים לצד מישור גדול ורחב הנקרא "מישור אל חאט", על שם החטים הרבים הגדלים עליו, והמשתרע על הירדן מזרחה [הכוונה לעמק החולה]. גובה המקום מעל הים התיכון הוא שלוש מאות וחמישים   מטר. מצד דרום רואים את ים כנרת ומצד צפון את מי מרום [השם המקראי לחולה], ומעל פניו מתנשא לנגד עיננו הר החרמון וממנו מנשבת רוח צפונית שמקררת ומבריאה את האוויר מחום הקיץ. בהתבונני אל כל אלה ואל הכפר, עם אדמתו הפורייה ומימיו המתוקים ואוירו המצוין, לבבני המקום ולא יכולתי להיפרד ממנו, וכך החלטתי לייסד פה את מושבתנו. אמנם ויתרתי על מעלות אחדות שנעדרו פה: חוסר חיבור דרכים על ידי כבישים עם ערי החוף, וקושי הנסיעה ברכיבה על סוסים וחמורים, והאבנים על חלק מאדמתה הטעונות סיקול, אבל אמרתי בלבי שחסרונות כאלה יכולים להימנעות [להתבטל] במשך הזמן על ידי אדם. כמו שעיננו רואות, כי כל אלו החסרונות הוסרו כבר… בעוד אשר מים טובים ואוויר טוב קשה לברוא במקום שאינם".

 

הרב שוב אינו מתייחס בכתביו לנושא המלריה, שכנראה אינו מעסיק אותו במיוחד.

בסופו של דבר, כאשר הרב שו"ב בא לרכוש את אדמות המושבה, מה שמאד הקל עליו (כי התורכים הגבילו את העלייה ואת הרכישה של קרקעות בארץ ע"י מי שאיננו נתין עות'מאני) זה שכ-4000 דונם מאדמות הכפר ג'עוני כבר היו ברשותם של יהודים, מניסיון ההתיישבות בשנת 1878.

בסוף שנת 1881, מצא שו"ב שיש כאן אדמה שכבר נרכשה ע"י יהודים, ומהם הוא רכש את האדמה. מקרב אותם בני צפת שהתיישבו כאן בסוף שנות ה-70. כשלוש - ארבע משפחות גילו נכונות להצטרף אל המשפחות החדשות ולהיות חלק מהקולוניה החקלאית שאותן משפחות ביקשו להקים.

הקבוצות שבאו לארץ מגלץ וממוינשט באו לארץ יחד, באותה אוניה, וסבלו יחד את תלאות הדרך (הרב שו"ב איבד את בתו התינוקת באותה הפלגה). לאחר שהגיעו לא"י, הם התפצלו. הקבוצה מגלץ החליטה ללכת לחיפה ולחפש שם אדמה. בסופו של דבר הם רכשו מהקונסול בחיפה את אדמות זמארין, עברו לשם והקימו את המושבה זיכרון יעקב. המשפחות ממוינשט- כ-40 במספר- הגיעו בסופו של דבר לכאן והתיישבו כאן, צמוד לכפר ג'עוני, במטרה להקים קולוניה חקלאית. השנה היתה 1882. הם בנו את שכונתם הראשונה מבתי אבן קטנים בצמוד לכפר הערבי, שוב מאותה סיבה - התורכים לא ששו לאשר הקמת ישובים יהודיים חדשים, והיה נוח יותר להיצמד לכפר הערבי הקיים וכביכול לעשות הרחבה שלו. ישיבת יהודים בכפרים ערבים היתה תופעה שחזרה על עצמה בכפרים נוספים כמו: שפרעם, פקיעין וכפר יסיף, כך שלא נעשה כאן משהו יוצא דופן.

נוצרה מערכת יחסים יפה בין היהודים ובין ערביי ג'עוני, שנמשכה עד 1948 ובכלל. במהלך מלחמת העצמאות לא היו גילויי איבה מצד ערביי ג'עוני כלפי היהודים, וכשהם קמו ועזבו, כנראה בהנחיה של הצבא הסורי, יהודי ראש פינה אף ביקשו מהשכנים הערבים לא לעזוב, אולם הם עזבו ללבנון ולא שבו מעולם.

 

שינוי שם, מגיא אוני לראש פינה

 

לגבי שם הישוב: המתיישבים של 1878 קראו ליישובם "גיא אוני"- שם שמשמעותו: "מקור כוחי". כשאנשי מוינשט הגיעו לכאן וראו כיצד המקום שניסו קודמיהם לבנות הלך והתפורר, הם לקחו פסוק מספר תהלים פרק קי"ח- "אבן מאסו הבונים היתה לראש פינה", כלומר: אותה אבן שהבונים זרקו כלאחר יד מכיוון שראו בה מיותרת לבנייה- אנחנו ניקח אותה ונשים אותה בראש פינתו של הבית כאבן הבולטת, היפה והיקרה ביותר. הנחשב לחסר ערך הוכר כבעל ערך רב. כך שונה שם המקום מ"גיא אוני" ל"ראש פינה".

 

 ואגב גיא אוני: שם חדש הם [הרומנים] מבקשים לקרוא למקום: "ראש פינה"!

פאניה הביטה ביחיאל בלי להבין את דבריו.

- אבן מאסו הבונים היתה לראש פינה.

- מה רע ב"גיא אוני"?

-  מה רע ב"ראש פינה"?

- "גיא אוני" יפה יותר! ולשם מה לשנות, כשכבר יש שם עברי מן המוכן?

- בואי, פאניה, התיפייפת די.

(מתוך ספרה של שולמית לפיד, "גיא אוני", עמ' 95).


 





logo בניית אתרים